Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorKotková, Kateřina
dc.date.accessioned2021-12-08T13:27:25Z
dc.date.available2021-12-08T13:27:25Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34103
dc.description.abstractNázev bakalářské práce je Výživa hospitalizovaných těhotných. Hlavním cílem bylo zjistit obsah jídelníčků těhotných žen po stránce kvantitativní i kvalitativní. V teoretické části jsem krátce charakterizovala těhotenství, popsala změny v organismu těhotné ženy, hmotnostní přírůstek a specifika výživy v jednotlivých trimestrech. V další části jsem se zaměřila na zásady správné výživy těhotných žen, které obsahovaly potřebu energetického příjmu, bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Zabývala jsem se také rizikovým chováním budoucích matek ve spojitosti s výživou. Součástí teoretické části je i potravinová pyramida pro těhotné ženy Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, který probíhal od 5. března do 31. července 2015. a byl proveden metodou sněhové koule. Výzkumný soubor tvořilo 30 respondentek, z toho 15 hospitalizovaných na oddělení rizikového těhotenství v Nemocnici České Budějovice, a.s. a 15 stravujících se doma. Po dobu čtrnácti dnů obě skupiny zaznamenávaly svoji stravu do předem připravených záznamových archů. Vyplněné jídelníčky jsem zadala do programu Nutriservis Profesional, pomocí kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, bílkovin, cukrů a tuků každé z respondentek. Dále jsem pomocí vyplněných osobních údajů a BMI vypočítala optimální tělesnou hmotnost každé respondentky, z které jsem určila ideální denní potřebu energie, bílkovin, cukrů a tuků. K těmto hodnotám jsem přičetla doporučený přídavek energie a bílkovin pro těhotné. Tyto ideální hodnoty respondentek jsem pak porovnala s jejich průměrnými hodnotami, které vyházely z jídelníčků vyplněných v období výzkumu. Dále jsem porovnávala obsah jídelníčků skupiny hospitalizovaných žen a žen stravujících se doma. Z mého výzkumu vyplynulo, že reálný příjem energie, sacharidů, tuků i bílkovin většiny respondentek se neshodoval s jejich vypočítanými ideálními hodnotami. Hospitalizované ženy přijímaly v průměru vyšší množství energie, sacharidů, tuků i bílkovin, než by odpovídalo. Ženy stravující se doma měly průměrný příjem energie a všech makroživin naopak snížený.cze
dc.format101 s. (101 680 znaků)
dc.format101 s. (101 680 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVýživacze
dc.subjectvyvážená stravacze
dc.subjecttěhotenstvícze
dc.subjectNutriserviscze
dc.subjecthospitalizace.cze
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectbalancing dieteng
dc.subjectpregnancyeng
dc.subjectNutriserviseng
dc.subjecthospitalization.eng
dc.titleVýživa hospitalizovaných těhotnýchcze
dc.title.alternativeNutrition of hospitalized pregnant womeneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42961
dc.description.abstract-translatedThe title of bachelor thesis is Nutrition of Hospitalized Pregnanat Women. The main target was to learn quantitative and qualitative daily nutrition of pregnant women. The theoretical part shortly characterizes pregnancy, describes the changes in the organism of pregnant women, weight gain and nutrition specifics during individual trimestres. The next part focuses on the rules of the right nutrition of pregnant women which concerned the need for energetic nutriment intake, proteins, carbohydrates, fats, vitamins, minerals and trace elements. I also dealt with the risky behaviour of mothers-to-be, regarding nutrition. The theoretical part also includes a food pyramid for pregnant women. The practical part was processed using the method of a qualitative research which took place from March 5 to 31 July 2015 and was carried out using the snowball method. The research sample group consisted of 30 respondents, of whom 15 were hospitalized at the Department of Risk Pregnancy in the Hospital České Budějovice, Inc. and 15 dieted at home. During a period of fourteen days, both groups recorded their diets into prepared record sheets. They were entered into the Nutriservis Profesional program, which showed the average intake of energy, proteins, carbohydrates and fats of each of the respondents. I used the data and the BMI to calculate the optimum body weight of each respondent and identified the ideal daily requirement of energetic nutriments, proteins, carbohydrates and fats. I added energy and protein supplement for pregnant women to the result. I compared these values to their average ones from the completed research sheets during the research. I also compared the contents of the diets of hospitalized women and women dieting at home. The research showed that the real energetic nutriment intake, carbohydrates, fats and proteins of the majority of the respondents did not correspond with the calculated ideal values. Hospitalized women had a higher level of energetic nutriment intake, carbohydrates, fats and proteins than that which would correspond with the ideal intake. On the contrary, the average energetic nutriment intake and macronutrients of women dieting at home was decreased.eng
dc.date.accepted2016-06-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeLiška, Václav


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam