Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPorcal, Petr
dc.contributor.authorPetroušková, Zuzana
dc.date.accessioned2021-12-08T13:27:57Z
dc.date.available2021-12-08T13:27:57Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34158
dc.description.abstractBakalářská práce sleduje změny kvality vody jedenácti vybraných studánek veřejností vyhledávaných jako náhrada za pitnou vodu dodávanou z rozvodných sítí. V průběhu jednoho roku byly sledovány mikrobiologické, fyzikální a chemické parametry odpovídající nebo i překračující rozsah kráceného rozboru pitné vody, který je pro podobné zdroje vody vyžadován jednou ročně. U mikrobiologických ukazatelů čistoty vody byly limity překročeny jedenáctkrát (z celkem 41 vzorků), nejčastěji v letních měsících, tudíž lze suché, teplé počasí považovat pro kvalitu pitné vody za rizikové. Z chemických parametrů byly kritické dusičnany, které byly u jedné ze studánek trvale zvýšené, a patrně zapříčiněné hnojením polí v povodí studánky. Voda 64% studánek byla alespoň při jednom odběru, minimálně v jednom parametru neuspokojivá. Četnost odběrů doporučená Vyhláškou č. 252/2004 Sb. (Hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost kontrol) je pro důslednou kontrolu pitné vody nedostatečná a nedokáže odhalit hrozící riziko znečištění.cze
dc.format77 s. (88 000 znaků)
dc.format77 s. (88 000 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpitná vodacze
dc.subjectstudánkycze
dc.subjectznečištění vodycze
dc.subjectdrinking watereng
dc.subjectspringseng
dc.subjectcontamination of watereng
dc.titleJsou studánky bezpečné? Vliv kvality vody na zdraví obyvatelstva.cze
dc.title.alternativeAre springs safe? Effect of water quality on public health.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag46902
dc.description.abstract-translatedBachelor thesis aims at water quality in eleven springs and wells usually considered as a source of drinking water with superior quality exceeding the quality of drinking water from municipal sources. Springs and wells were monitored for one year and microbial, physical and chemical parameters were determined according to the Czech authorities' requirements. Microbial contamination was recorded in eleven cases mostly during dry summer. Thus dry hydrological conditions should be considered as a critical factor for water quality. Chemical parameters were exceeded in nitrate concentration at one site, probably due to agriculture in spring catchment. Water quality exceeded required values in 64%, thus the required frequency of water quality monitoring is not sufficient and water quality could exceed requirements during parts of a year.eng
dc.date.accepted2016-06-09
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKocmoud, Zdeněk


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam