Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorDvořáková, Tereza
dc.date.accessioned2021-12-08T13:28:31Z
dc.date.available2021-12-08T13:28:31Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34199
dc.description.abstractPráce se zabývá problematikou vysokého příjmu soli stravou a s tím souvisejícími zdravotními komplikacemi - zejména vysokým krevním tlakem, hypertenzí. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat množství přijímané NaCl ve stravě u vybraných dospělých jedinců a vliv přijímaného množství na krevní tlak. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části je daný problém charakterizován. Výzkumná část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu, který byl realizován prostřednictvím pozorování za současného dokumentování získaných údajů do vytvořených formulářů. Technikou sběru dat bylo vážení veškerých surovin při přípravě stravy, měření krevního tlaku respondentů a laboratorní rozbor moči za 24 hodin. Vyhodnocení dat bylo provedeno pomocí programu Nutriservis Profesional spolu s využitím výživových údajů uvedených na obalech použitých potravin. Výzkumný soubor tvořilo 5 respondentů, dva muži a tři ženy. Získané výsledky jsou prezentovány formou textu, souhrnných tabulek a výsledků z laboratoře. Vyplývá z nich, že při zprůměrování výsledných čísel přijímané soli za jednotlivé dny, ani jeden respondent nesplňuje doporučené množství a s tím koresponduje i TK. Tři respondenti mají normální TK (již prehypertenze) a dva mají TK optimální. Jako nejvýznamnější zdroje soli se potvrdily uzeniny, pečivo a sýry.cze
dc.format74 s. (84 121 znaků)
dc.format74 s. (84 121 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSodíkcze
dc.subjectsůlcze
dc.subjectNaClcze
dc.subjectkrevní tlakcze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectSodiumeng
dc.subjectSalteng
dc.subjectNaCleng
dc.subjectblood pressureeng
dc.subjecthypertensioneng
dc.titleMnožství přijímané soli ve stravě u vybraných dospělých jedinců a vliv tohoto množství na krevní tlakcze
dc.title.alternativeThe amount of salt in the diet received by selected adult individuals and the effect of this amount on blood pressureeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag46990
dc.description.abstract-translatedThe work deals with the issue of high salt intake in the diet and with health complications that are related - especially high blood pressure, hypertension. The aim of bachelor thesis was to describe the amount of salt in the the diet received by selected adult individuals and the effect of this amount on blood pressure. The work is divided into two parts - theoretical and practical. In the theoretical part the problem is defined. The practical part is focused on a qualitative research, which was conducted through monitoring and recording the collected data into created forms. The data collection technique was weighing of all ingredients in food preparation, measurement of the blood pressure of the respondents and laboratory analysis of urine per 24 hours. Evaluation of the data was performed using a program Nutriservis Profesional together with use of nutrition information pictured on the packaging of the food. The research group consists of five respondents, two men and three women. The results are presented in text form, summary tables and results from the laboratory. They indicate, that after averaging the resulting figures of salt intake for each day, no respondent complies with the recommended amount and with this fact corresponds even the BP. Three respondents have normal blood pressure (prehypertension), and two have optimal BP. As the most significant sources of salt were confirmed smoke meat products, bakery products and cheese.eng
dc.date.accepted2016-06-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNejedlá, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam