dc.description.abstract | Hlavním cílem bakalářské práce s názvem Nutriční péče na dětských klinikách a v nemocničních zařízeních je zhodnotit, zda jsou realizovány a zároveň kontrolovány nutriční normy, které jsou pro starší dětské pacienty vytvořeny, aby byly plněny jejich fyziologické potřeby, v mnou vybraných nemocničních zařízeních. Dalším cílem je zhodnotit spokojenost školních hospitalizovaných pacientů s výživou, kterou jim nemocnice poskytuje.
Teoretická část práce pojednává o charakteristice nutriční péče a práci terapeuta s pacienty adolescentního věku a jejich výživových potřeb. Dále o nutričních rizicích a okrajově i o technologických postupech při přípravě pokrmů.
Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována pomocí dotazníků vyplněných předem vybranými hospitalizovanými dětmi, se kterými jsem následně provedla rozhovor. Jedná se o děti ve věku 10 - 14 let, které měly naordinovánu dietu číslo 13, cca polovinu výzkumného vzorku tvořili chlapci a polovinu tvořila děvčata. Výzkum s pacienty jsem provedla na dětském oddělení v nemocnici v Jindřichově Hradci v prosinci roku 2015 a na tomtéž oddělení v nemocnici v Českých Budějovicích v únoru roku 2016. Počáteční počet respondentů byl po pěti pacientech na každém oddělení, v mém výzkumu byla ale využita metoda tzv. sněhové koule, a tak jsem na každém pracovišti byla v kontaktu s deseti dětmi. Týdenní jídelní lístek, podle kterého byly pokrmy dětem poskytovány, jsem získala
ve stravovacích zařízeních nemocnic. Stravu jsem poté zadala do programu: ,,Nutriservis Profi", pomocí kterého jsem získala hodnoty živin, jež připravovaná strava obsahovala.
Výsledky z obou nemocnic, které vzešly z programu, jsem porovnala s nutričními hodnotami pro daný věk, které jsou stanoveny Společností pro výživu, a tak jsem mohla zhodnotit plnění fyziologických potřeb pacientů. Z výsledků, které jsem získala, jsem zjistila, že obě nemocnice mají problém zajistit svým dětským pacientům dostatek vlákniny, fosforu a vápníku. Dále je v jídelníčkách obsažen nadbytek sodíku, draslíku, cholesterolu a vitamínu C. Díky tomu, že jsem působila na stáži jak v nemocnici v Jindřichově Hradci, tak v Českých Budějovicích, mohla jsem zhodnotit i realizaci kontroly plnění fyziologických potřeb dětí. Vzhledem k tomu, že předchozí vyhodnocování prokázalo jisté nedostatky, měli by se terapeuti z obou nemocnic více zaměřit na kontrolu nutričních hodnot jídel předkládaných dětem a následně doporučuji více se věnovat jídelníčkům i z pohledu zlepšení jejich pestrosti. Terapeuti by také měli vylepšit svoji docházku na dětská oddělení, ta je momentálně nulová.
Hodnocení dětí, které vyšlo z dotazníků a osobních rozhovorů, jsem zpracovala a porovnala navzájem obě nemocnice. Z těchto údajů mi vyšla větší spokojenost se stravováním u dětí hospitalizovaných v nemocnici v Jindřichově Hradci.
V závěru práce shrnuji celý výzkum, který jsem provedla, a navrhuji zlepšení pro nemocnice, které by dle mého názoru bylo vhodné. V přílohách je zařazen vzorový týdenní jídelníček pro dietu číslo 13, který by nemocnice mohly využít. | cze |
dc.description.abstract-translated | The main goal of this work called Nutritional Care in Children's Hospital and Hospital facilities is to verify whether the nutritional standards created for older child patients meet the needs and are checked and if their physiological needs are fulfilled in chosen hospitals. The next objective is to evaluate the satisfaction of the hospitalised patients with the meals given to them by hospitals.
The theoretical part of this work deals with nutritional care, therapeutic care and nutritional needs of adolescents. It further deals with nutritional risks and marginally mentions technological processes regarding meal preparation.
The method of qualitative research was used by using questionnaires filled in by chosen children patients who were then interviewed. Children aged 10 to 14 were supposed to be on diet number 13, half of them were boys and the other half were girls. The research was conducted in the children's ward in the hospital in Jindřichův Hradec in December 2015 and in the same type of ward in the hospital in České Budějovice in February 2016. The initial number of respondents was five patients in each ward, then using snow ball sampling method their number increased into ten in each ward. The weekly menu according to which the meals were distributed was obtained from the catering facilities of the hospitals. By using the program "Nutriservis Profi" the contents of nutrients in the meals were obtained.
The results gathered from the program "Nutriservis Profi" were compared with recommended values for particular age group defined by The Czech Society for Nutrition, so meeting the physiological needs of the patients could be evaluated. From the results it was found that both hospitals have problems with supplying enough fibre content, phosphorus and calcium in meals for children's patients. There is also sodium, potassium, cholesterol and vitamin C surplus in the menus. Thanks to the internship in both hospitals in Jindřichův Hradec and České Budějovice meeting the physiological needs of the children could be evaluated. Considering the fact that the previous evaluation revealed some imperfections, therapists from both hospitals should concentrate more on checking nutritional values in meals, consequently it was recommended to focus more on the variety of the menus and their improvement. There were also inadequacies in attendance at the children's ward.
There was a comparison of the results from both hospitals, based on questionnaires and interviews from the children's point of view. Based on the data, children hospitalized in Jindřichův Hradec were more satisfied with the meals.
In the conclusion there is a summary of the research and suggested suitable improvements for hospitals. There is a model menu for diet number 13 in the attachment which could be used by hospitals. | eng |