• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.267Mb)
    Posudek vedoucího práce (420.0Kb)
    Posudek oponenta práce (553.6Kb)
    Průběh obhajoby práce (494.4Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Papáčková, Lucie
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Diplomová práce na téma Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice má snahu nahlédnout do problematiky chudoby a představit potravinovou pomoc a potravinové banky v České republice jako možný nástroj v boji proti ní. Cílem práce je představit činnost potravinových bank v České republice, popsat jejich strukturu, poukázat na význam potravinové pomoci, na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě, seznámit s projektem PEAD Evropské unie a v neposlední řadě představit řízení potravinové banky. První část práce vystihuje základní problematiku, zabývá se chudobou, koncepty chudoby a měřením chudoby, neboť právě tyto přímo souvisí s potravinovou pomocí a jsou propojeny s myšlenkou potravinových bank. Přibližuje pojmy spojené s chudobou jako je materiální deprivace či sociální vyloučení a poukazuje na skutečnost, že chudobu je potřeba vnímat i v širších souvislostech a zaměřit se i na další dimenze chudoby jako je zdraví, vzdělání, přístup ke službám a bezpečnost. Druhá část práce se již konkrétně věnuje potravinové pomoci a projektu potravinových bank. Zaměřuje se na právo na jídlo jako nárok všech lidí na plné zachování lidských práv v oblasti jídla a výživy, definuje lidská práva se zaměřením na práva sociální, včetně legislativní úpravy práva na jídlo v mezinárodních dokumentech. V této části jsou rovněž představeny druhy a formy potravinové pomoci a celosvětové organizace bojující proti hladu a chudobě. Podrobněji se práce zabývá evropskou potravinovou pomocí, představuje činnost Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a také Operační program potravinové a materiální pomoci v České republice. Zvláštní pozornost je věnována projektu potravinových bank, jejich poslání a cílům, soustřeďuje se na činnost potravinových bank v České republice, popisuje jejich strukturu, řízení a poukazuje na význam potravinové pomoci a na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě. Tato diplomová práce přináší ucelené informace o problematice potravinové pomoci a projektu potravinových bank v boji proti chudobě a může přispět k pochopení významu této pomoci.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34559
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV