Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorKlouzková, Barbora
dc.date.accessioned2021-12-08T13:52:30Z
dc.date.available2021-12-08T13:52:30Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-05
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34594
dc.description.abstractV současné době se celosvětově uvádí, že příjem soli několikanásobně přesahuje doporučené množství, které literatura uvádí 5-7 g NaCl na den, včetně České republiky. Cílem mé bakalářské práce bylo jednak zjistit, jaký je příjem soli u vybraných respondentek starších 60- ti let a jak toto množství ovlivňuje jejich krevní tlak. Pro výzkum byl zvolen soubor pěti žen. Zvolila jsem metodu kvalitativního výzkumu, kde jsem sledovala příjem soli, odpad minerálních látek z moči a hodnoty krevního tlaku. Při získávání hodnot o množství přijaté soli jsem se nespoléhala na žádné nutriční databáze. Osobně jsem kontrolovala obaly potravin, které množství soli uváděly. Díky nařízení EU č. 1169/2011, je nyní povinnost výrobce množství NaCl uvádět. Dále jsem vážila všechnu sůl, kterou jsme přidávaly do pokrmů. Na základně těchto propočtů jsem stanovila příjem NaCl za den, celkem za čtyři dny. Volila jsem takové potraviny, u kterých byl příjem soli uveden. Současně jsem měřila hodnoty krevního tlaku a to ráno, v poledne a večer. Nakonec jsem poslední den sbírala moč, která byla následně vyšetřena na odpad minerálních látek. Výsledky z vyšetření mi slouží jako kontrola, zda odpad odpovídá příjmu. Na základě výzkumu jsme zjistili, že v souboru při osobním dozoru nad příjmem soli v této věkové kategorii, nebyl překročen doporučený denní příjem NaCl, hodnoty krevního tlaku neodpovídají hypertenzi a výsledky z laboratoře naopak odpovídají množství přijaté soli.cze
dc.format52 s.
dc.format52 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSůlcze
dc.subjectNaClcze
dc.subjectsodíkcze
dc.subjectkrevní tlakcze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectvýživa seniorůcze
dc.subjectSalteng
dc.subjectNaCleng
dc.subjectsodiumeng
dc.subjectblood pressureeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutrition of seniorseng
dc.titlePříjem soli u žen nad 60 let a vliv stravy na jejich krevní tlakcze
dc.title.alternativeSalt intake in woman over 60 years and influence diet of their blood pressureeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag47000
dc.description.abstract-translatedWorldwide reported about salt intake is higher than the recommended amount. Actually literature reported amount by 5 - 7 g of NaCl per day. Czech Republic has same recommended number of NaCl. My bachelor thesis is about to find out how is the salt intake for selected respondents over 60 years old and how this quantity have effect to their blood pressure. I chose a qualitative research method, where I tracked salt intake, urine waste and blood pressure values. I didn´t use any nutritional databases, when I got the amount of salt I received. I checked the packages of foods that reported the amount of salt. Thanks to EU Regulation 1169/2011, it is now the duty of the manufacturer write quantity of NaCl on the packages of product. I also weighed all the salt we added to the foods. On the basis of these calculations, I determined the intake of NaCl per day and total of four days. I chose those foods, which salt intake was on the packages and I knew exactly amount. I measured the blood pressure, at the same time. The values from the morning, at noon and in the evening I wrote. Eventually, I collected urine, which was subsequently examined for mineral waste on the last day. As a check to see if the waste corresponds to intake, serve test results from laboratory. On the basis of the research, we found out that the recommended personal daily intake of NaCl was not exceeded, in this age category. The blood pressure values did not correspond to hypertension, and the results from the laboratory, correspond to the amount of salt received.eng
dc.date.accepted2017-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeAdámková, Věra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam