Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTeplá, Kateřina
dc.contributor.authorHejná, Věra
dc.date.accessioned2021-12-08T13:53:07Z
dc.date.available2021-12-08T13:53:07Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34670
dc.description.abstractPráce s názvem "Využití metod stanovení energetické potřeby a tělesného složení v práci nutričního terapeuta" má za cíl přehledně a stručně představit jednotlivé metody a následně zhodnotit jejich klady i zápory pro běžnou praxi nutričního terapeuta. V porovnání jednotlivých metod nejde jen o výsledky, ale hlavně o jejich využití v praxi nutričního terapeuta. Teoretická část práce je rozdělena na kapitolu o energetické potřebě i s metodami jejího určování a kapitolu o tělesném složení spolu s metodami jeho určování. Snažím se v nich dosáhnout největší možné aktuálnosti informací v rámci jednoduché struktury. Zabývá se především metodami, které jsou využity v praktické části práce. Nezabývá se podrobně složitými nedostupnými metodami, jejichž použití se omezuje na vědecké účely, jen popisuje jejich princip. Praktická část je zpracována kvalitativní metodou. Výzkumný soubor tvoří 7 respondentů. Sběr dat je proveden formou dotazníkového šetření a záznamy z jednotlivých měření. Dále rozhovory s respondenty, ze kterých jsem zjišťovala míru náročnosti měření z jejich pohledu. Pro určování základní energetické potřeby byly provedeny následující metody: nepřímá kalorimetrie (QuarkRMR), bioimpedance (InBody230, Bodystat 1500), výpočet prediktivní rovnicí Harrise a Benedicta. Ke stanovení tělesného složení byly užity metody: bioimpedance (InBody230, Bodystat 1500), převodní tabulky dle Hronka (2013) podle kaliperem změřené kožní řasy nad vrcholem kyčelní kosti, Deurenbergova rovnice a užití páskové míry pro měření obvodu pasu. Zjišťováno bylo procentuální zastoupení tuku v organismu, jelikož dobře odráží celkovou kondici jedince a riziko kardiovaskulárních onemocnění. (Kutáč, 2009, Stránský a Ryšavá, 2014) Výsledná analýza dat byla zpracována pomocí programu Excel. Snažím se zde co nejpřehledněji zhodnotit výsledky jednotlivých respondentů a porovnat mezi sebou výsledky různých metod. Dále graficky zobrazuji pomocí grafů a tabulek všechny odlišnosti a podobnosti mezi výsledky metod. Na konci zhodnocuji pohled respondentů na různé metody, jejich zájem o výsledky a naplnění případných očekávání. V závěru kapitol zhodnocuji výhodnost využití metod pro běžnou praxi nutričního terapeuta. U určení základní energetické potřeby byl největší rozdíl 472 kcal, přesto k určení celkové energetické potřeby považuji všechny metody použité v práci za dobré pro potřeby nutričního terapeuta. Hlavní je dlouhodobý vývoj tělesné hmotnosti osoby, který se musí pravidelně sledovat. Při určování tělesného složení se objevily velké odlišnosti. Zabývala jsem se procentuálním zastoupením tuku v těle, největší rozdíl byl 15%. Mohl být zapříčiněn špatnou přípravou respondenta na měření. Přes rozdílné výsledky jednotlivých metod je dle mého názoru každá z nich užitečná v praxi nutričního terapeuta, protože při opakovaném užití stejné metody můžeme mapovat vývoj tělesného složení u zkoumané osoby.cze
dc.format73 s.
dc.format73 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzákladní energetická potřebacze
dc.subjectprocentální zastoupení tuku v organismucze
dc.subjectnutriční terapeutcze
dc.subjectprimary energy requirementseng
dc.subjectpercentage composition of body fat masseng
dc.subjectnutrition therapisteng
dc.titleVyužití metod stanovení tělesného složení a energetické potřeby v práci nutričního terapeutacze
dc.title.alternativeThe use of assessment of human body constitution and energetic need for nutritional therapisteng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50697
dc.description.abstract-translatedThe thesis entitled "The use of assesment of human body constitution and energetic need for nutritional therapist" is aiming to clearly and briefly introduce respectiv methods and assess their positives and negatives in common nutritionist's practise. The comparison of each methods is not only about the results, but mainly about the use for nutritionists. Theoretical part of the thesis consists of chapter describing human energy requirements and their asessment methods and chapter about the human body composition and its assessment methods. I atemt to collect the latest information within simple structure. This part is focused mainly on methods which are used in practical part of the thesis. It is not dealing with complicated inaccessible methods, which use is limited to academic purposes, in detail. The practical part of the thesis uses qualitative research method. The corpus consist of 7 respondents. The data are collected in form of questionnare followed by notes from each measurment. The further view expands interview with respondents, whose komfort was examined during different measurments. The assessment of primary human energety requirements is done by using: indirect calorimetry (QuarkRMR), bioimpedance (InBody230, Bodystat 1500), and the calculation using Harris and Benedict equation. The assessment of human body composition is done by using: bioimpedance (InBody230, Bodystat 1500), the conversion tables by Hronek (2013) using Caliper which measures skin kelp on the top of the hip bone, Deurenberg's equation and the use of tape measure for measurment of waist circumference. I am focusing on composition of body fat mass in percentages, because it mirrors the condition of an individual well. (Kutáč, 2009, Stránský and Ryšavá, 2014) The final analysis is done by Excel. There, I am assessing the results of each respondent and to comparing the resoluts of different methods among each other. The work is supplemented by graphs and tables, which ease the comparation. At the end I am evaluating respondent's on all methods and interests in the results. If the possible expectations were fulfilled. In the final part of the thesis I am assesing the methods and thein results for nutritionist's daily practise. The biggest diference in assessment of primary human energy requirements is 427kcal. Despite of that I consider all used methods as useful for nutritionist. The exeption is the most important index is body weight development, which we have to observe regularly. At the end of each chapter I assess the methods and their results for nutritionist's work. The biggest different in assesment of basic energetic need is 472 kcal. In spite of that I consider all of the methods as usefull for nutritionists. The most important is body weight development, which we have to observe reguraly. In assessment of human body composition more precisely the composition of body fat mass I found big differences in results. The biggest one is 15%. This might be caused by bad preparation stage of respondent before the measurment. Despite the big differences I consider all methods, that were used good for nutritionist. Mostly to see the development of the body composition, which can be monitored uses one method, in the long term period.eng
dc.date.accepted2017-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠebestianová, Štěpánka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam