Nutriční stav a příjem potravy u seniorů žijících doma
Abstrakt
Bakalářská práce s názvem "Nutriční stav a příjem potravy u seniorů žijících doma" se zabývá problematikou výživy seniorů, příjmem potravy a také jejich nutričním stavem. Teoretická část práce se zabývá nejprve základními pojmy- stáří, důležitými složkami potravin potřebou energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vápníku a také vitamínem D i pitným režimem a stravováním seniorů. Dále teoretická práce popisuje všechny změny gastrointestinálního traktu od dutiny ústní až po tenké
a tlusté střevo a případné komplikace s nimi spojené např. malnutrice, obezita, osteoporóza a sarkopenie. Teoretická práce se také zabývá hodnocením výživy seniorů a především BMI, anamnézou, fyzikálním, antropometrickým, laboratorním
i speciálním vyšetřením. Cílem práce bylo zjištění aktuálního nutričního stavu u pěti seniorů žijících doma a také zjistit jejich příjem potravy za sledované období. Výzkumná otázka se týkala toho, jak se liší nutriční stav u seniorů žijících doma v páru či u seniorů žijících doma samostatně. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla použita kvalitativní i kvantitativní metoda. Výzkumný soubor tvořilo 5 seniorů žijících doma ve věku 65 let a více. Senioři dostali na začátku výzkumu vytištěný záznamový arch na 14 dní, kam každý senior zapisoval druh a množství zkonzumované stravy, tekutin a také zapisoval pohybovou aktivitu a dobu strávenou venku. U každého seniora byla na začátku zjištěna osobní, rodinná, lékařská anamnéza i základní údaje
o výšce a váze (osobně přeměřen a převážen). Veškerá zkonzumovaná strava a nápoje byly po vyplnění a předání (všech jídelníčků) zaneseny do programu "Nutriservis Professional", který vypočítal příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vápníku, sodíku, železa i vitamínu D, pak byly vypočítány průměry všech výsledků u každého nutrientu. Tyto hodnoty pak byly porovnány s hodnotami pro seniory. Ideální hmotnost byla zjištěna pomocí BMI s ohledem na seniory. U každého seniora byla provedena bioimpedance (speciální vyšetřovací metoda) pomocí bioimpedanční váhy Tanita v zařízeních Nature House v různých městech. Pomocí této speciální vyšetřovací metody byl zjištěn poměr tuku, vody i netukové hmoty v těle každého seniora. V tomto zařízení byl každý senior znovu zvážen. Dle Harris Benediktova vzorce bylo spočteno doporučené množství přijaté energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Poté byly tyto hodnoty srovnány se skutečnými hodnotami přijaté energie, bílkovin, tuků a sacharidů z přijaté stravy seniorů za sledované období. Data byla zpracována do tabulek a prostého textu
s krátkými komentáři. Ze všech výsledků, které jsem obdržela, je vidět, že výživa u sledovaných seniorů nedosahuje doporučovaných hodnot. Někteří senioři nedokázali ani naplnit své denní potřeby živin. Nakoupí si a uvaří jídlo, na které dostanou chuť. Nehledí na dostatečný příjem potřebných nutrientů. O zdravou výživu se nijak nezajímají.