Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZimmelová, Petra
dc.contributor.authorKonopická, Olga
dc.date.accessioned2021-12-08T13:53:08Z
dc.date.available2021-12-08T13:53:08Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34672
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na problematiku kašovité stravy podávané v domovech pro seniory. Práce je členěna na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá sociálními službami, stářím a změnami, které ovlivňují využití a přísun živin. Další kapitoly pojednávají o výživě seniorů, kritických živinách a poruchách výživy ve stáří. V posledním úseku teoretické části je definována kašovitá dieta. Cílem praktické části bakalářské práce bylo popsat problematiku kašovité stravy ve vybraných zařízeních. Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodu kvalitativního výzkumu techniku polostrukturovaného rozhovoru. Polostrukturované rozhovory byly provedeny se čtyřmi zaměstnanci domovů pro seniory. Další částí bakalářské práce bylo vyhodnocení týdenních jídelníčků u šesti klientů s kašovitou dietou. Jídelníčky byly vyhodnoceny programem ,,Nutriservis Profesional" a výsledné hodnoty byly porovnány s výživovými doporučeními pro obyvatelstvo starší 65 let. Výživová doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. Problematika kašovité stravy podávané v domovech pro seniory je vnímána různě a bylo by dobré se zaměřit na větší komunikaci s rodinou. Z mých výsledků vyplývá, že problém podávání kašovité stravy je komplexní a je nutné ho řešit multidisciplinárně. Intervence nutričního specialisty je v rámci řešení tohoto typu stravování klíčová. Bakalářská práce může posloužit jako výukový podklad pro studenty a odborníky, kteří mají ve své náplni práce péči o klienty, kterým je indikována dieta č. 1. Dále BP může komplexně zlepšit informovanost o problematice kašovité stravy.cze
dc.format54 s. (12 113 znaků).
dc.format54 s. (12 113 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectseniorcze
dc.subjectsociální službycze
dc.subjectkašovitá stravacze
dc.subjectnutriční terapiecze
dc.subjectstrava v domovech pro seniorycze
dc.subjectsenioreng
dc.subjectsocial serviceeng
dc.subjectmushy foodeng
dc.subjectnutritional therapyeng
dc.subjectfood in homes for the elderlyeng
dc.titleProblematika kašovité stravy podávané v domovech pro seniorycze
dc.title.alternativeThe issue of mushy food served in homes for the elderlyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50700
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis deals with the issue of mushy foods served in retirement homes. The thesis itself is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part focuses on social services, age and changes that influence using and intake of nutrients. The next chapters deal with nutrition of the elderly, crucial nutrients and nutrition disorders in old age. The term of mushy foods is defined in the last part of the theoretical part. The aim of the practical part of this thesis is to describe the issue of mushy foods in chosen facilities. I used the method of qualitative research, the technique of semi-structured interview, to obtain information for this issue. The semi-structured interviews were carried out with four employees of homes for the elderly. Another part of the thesis deals with the evaluation of weekly meal plans for six clients with mushy diet. The meal plans were evaluated by a programme ,,Nutriservis Profesional" and the final figures were compared with nutritive recommendations for population over 65 years old. The nutritive recommendations are listed in the publication called The Reference Values for Nutrient Intake 2011. Opinions on the issue of mushy foods served in retirement homes differ and it would be advisable to focus on better communication with families. According to my results, we can see that the issue of mushy foods is rather complex and it is necessary to solve it in a multidisciplinary way. The intervention of nutrition specialist is crucial within this type of diet. This thesis can be used as an educational source for students and specialists who take care of clients with a diet no. 1. Furthermore, the thesis can also raise awareness of mushy foods issue.eng
dc.date.accepted2017-09-05
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeStaněk, Ivo


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam