Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorNeradová, Andrea
dc.date.accessioned2021-12-08T13:53:08Z
dc.date.available2021-12-08T13:53:08Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34673
dc.description.abstractV teoretické části mé bakalářské práce shrnuji dosavadní poznatky a informace o obezitě. V první kapitole se zaměřuji na charakteristiku tohoto onemocnění zmiňuji různé definice a způsoby klasifikace a diagnostiky obezity. V druhé kapitole se zabývám epidemiologií obezity a vysvětluji, že se jedná o onemocnění, které má zvyšující se prevalenci, což dokládám také číselnými údaji prevalence obezity z různých let, z nichž je jasně patrný její nárůst. Dále také uvádím, co prevalenci obezity ovlivňuje. Třetí kapitola se zaměřuje na možné příčiny vzniku obezity. Jakožto vlivy zde zmiňuji genetické, biochemické, psychologické a sociálně kulturní a ekonomické faktory. Ve čtvrté kapitole popisuji obezitu jako rizikový faktor pro vznik některých onemocnění a komplikací zdravotního stavu a podkládám toto stanovisko řadou studií. V předposlední kapitole se věnuji prevenci vzniku obezity, kterou považuji za jeden z nejdůležitějších způsobů, jak problém stoupajícího výskytu tohoto onemocnění řešit. A konečně poslední kapitola je zaměřena na způsoby léčby obezity a na specifikaci případů, v nichž se ty které způsoby používají. V praktické části jsem prováděla výzkum na 40 respondentech, které jsem si zvolila jakožto reprezentativní vzorek osob trpících obezitou a u nichž jsem se snažila zmapovat jejich stravovací zvyklosti a životní styl, neboť to bylo cílem mé práce. Porovnávala jsem, jak se přístup ke stravování obézních osob liší od výživových doporučení a zásad zdravého životního stylu. Respondenty mohli být muži i ženy s věkovým omezením 1865 let. Sběr dat probíhal kvantitativní metodou pomocí anonymního dotazníku. Dotazníkové šetření probíhalo v Jihočeském kraji v roce 2017 po dobu tří měsíců. Výsledky byly vyhodnoceny pomoci Microsoft Office Excel 2007. Ačkoliv bylo rozdáno celkem 60 dotazníků, kvůli návratnosti a nevyhovujícímu vyplnění tvoří výzkumný soubor nakonec pouze 40 respondentů. Výsledky šetření ukazují, že ani stravovací zvyklosti, ani životní styl obézních osob se v zásadě v ničem neshodují s výživovými doporučeními a zásadami zdravého životního stylu. Obézní osoby mají nevhodné zastoupení většiny potravin v jídelníčku, nepravidelnou stravu a malou fyzickou aktivitu. Dále se mi potvrdila domněnka, že kromě výše zmíněných faktorů stojí za vznikem obezity i genetické vlivy.cze
dc.format84 s.
dc.format84 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectObezitacze
dc.subjectstravovací zvyklostcze
dc.subjectživotní stylcze
dc.subjectbody mass indexcze
dc.subjectObesityeng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectlifestyleeng
dc.subjectbody mass indexeng
dc.titleStravovací zvyklosti a životní styl obézních osobcze
dc.title.alternativeEating habits and lifestyle of obese peopleeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50702
dc.description.abstract-translatedIn the theoretical part of my bachelor thesis I sum up the existing knowledge/information about obesity. In the first chapter I focus on the characteristics of obesity where I mention different definitions and ways of classification and diagnosis of obesity. In the next chapter I deal with obesity epidemiology, mentioning that it is an illness with an increasing prevalency, giving number information about obesity prvalency from different years to make its growth clearly visible. Further, I state what influences obesity prevalence. The next chapter focuses on possible causes of obesity formation. I mention possible risks, such as genetic, biochemical, psychological, socio-cultural and economic factors. In the next chapter, I describe obesity as a risk factor for the formation of certain illnesses and health condition complications. The link between obesity and certain illnesses is supported by a range of studies. In the last but one chapter I describe the prevention of obesity formation as one of the most important ways to solve the growing occurence of obesity. The last chapter is focused on the options of obesity therapy and on what types of therapy are used in different cases. In the practical part, I carried out a research on 40 respondents in which I was trying to map out their eating habits and the lifestyle of obese individuals, which was the aim of my thesis. I compared how the eating habits and lifestyle of obese individuals differed from the nutritional recommendations and helathy lifestyle principles. Women and men in the age group of 18 to 65 could be the respondents. Data collection was carried out through a quantitative method, via an anonymous questionnare. The research was carried out within the region of South Bohemia during three months in 2017. The results were evaluated via Microsoft Office Excel 2007. The total of 60 questionnares was handed out, but due to its return and unsatisfactory form-filling, the reearch file is finally made of only 40 respondents. The results prove that none, the eating habits nor the lifestyle of obese individuals significantly follow nutritional recommendations and healthy lifestyle principles. Obese individuals have an inappropriate representation of most nutrients in their diet, an irregular diet and low physical activity. Further on, I have confirmed my assumption that genetic factors, besides eating habits and lifestyle also support obesity.eng
dc.date.accepted2017-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam