Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorPetrová, Zuzana
dc.date.accessioned2021-12-08T13:53:15Z
dc.date.available2021-12-08T13:53:15Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34682
dc.description.abstractV dnešní době přibývá stále více pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Příčin vzniku tohoto onemocnění je hned několik. Jednou z nich je špatná životospráva a s tím spojené špatné stravovací návyky, nedostatek nebo úplná absence pohybové aktivity a z toho pramenící obezita. Cílem mé práce bylo zjistit životní styl seniorů s diabetem mellitem 2. typu s ohledem na výživu a pohybovou aktivitu. Byly zvoleny následující výzkumné otázky. 1. Jaké byly stravovací návyky pacienta před tím, než lékař diagnostikoval onemocnění? 2. Jaké jsou stravovací návyky pacienta s diagnostikovaným onemocněním? 3. Jak se liší pohybová aktivita před a po diagnostikování onemocnění? 4. Jakým způsobem lze ovlivnit vznik tohoto onemocnění z hlediska výživy a pohybové aktivity? Empirická část práce je realizovaná pomocí kvalitativní metody výzkumného šetření. Sběr dat proběhl za pomoci polostrukturovaného rozhovoru. Respondenti byli získáni prostřednictvím metody snow ball. Celkem bylo uskutečněno 14 rozhovorů. Rozhovor byl zaměřen na oblast stravování, pohybové aktivity, diagnostiky a léčby onemocnění. Výstupem práce je informační leták o zdravých a nezdravých složkách potravy pro diabetiky. Z výsledků vyplívá, že stravování respondentů, před diagnostikovaným onemocněním, bylo zcela nevhodné. Ve stravování chyběla pravidelnost, dostatek porcí stravy denně, konzumace zeleniny a ovoce. Nedostatečný byl také pitný režim. Nynější stravovací návyky respondentů jsou o poznání lepší. Respondenti konzumují pravidelně 5 jídel denně a nechybí také dostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Došlo také ke kvantitativnímu progresu pohybových aktivit oproti období před onemocněním.cze
dc.format75
dc.format75
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectstravovánícze
dc.subjectpohybová aktivitacze
dc.subjectseniorcze
dc.subjectthe second type of diabetes mellituseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectphysical activitieseng
dc.subjectsenioreng
dc.titleŽivotní styl seniorů s diabetem mellitem 2. typu s ohledem na výživu a pohybovou aktivitucze
dc.title.alternativeLifestyle of seniors with diabetes mellitus type 2 due to their diet and physical activityeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50792
dc.description.abstract-translatedRecently, the number of patients with the second type of diabetes mellitus increases. There can be several causes to this disease. One of them is an unhealthy lifestyle and along with it bad eating habits, very little or none of any physical activities and from this deriving obesity. The aim of my thesis was to discover the lifestyle of seniors with the second type of diabetes mellitus, with the consideration of their nutrition and physical activities. 1. The following research questions were chosen: 2. What eating habits did the patient have before the doctor diagnosed the disease? 3. What eating habits does the patient with the diagnosed disease have? 4. How does the physical activity from before and after the diagnosis differ? In which way can the creation of this disease be influenced from the point of view of the nutrition and physical activity? The empirical part of the thesis is carried out by the means of qualitative method of research investigation. The data gathering was made with the help of half-structured interview. The respondents were obtained by means of the snow ball method. Altogether, 14 interviews took place. The interview was focused on eating habits, physical activities, diagnostics and cure of the disease. The result of the thesis is an informational flyer about the healthy and unhealthy food ingredients for the diabetics. The results imply that the eating habits of the respondents before they were diagnosed was completely inappropriate. The eating habits lacked routine, enough portions of food per day, as well as consummation of vegetables and fruit. The drinking routine was also insufficient. Nowadays, the eating habits of the respondents are much better. The respondents consume 5 meals per day and they don't lack enough consummation of fruit and vegetables. The physical activities quantitatively progressed as well, in comparison to the period before the disease.eng
dc.date.accepted2017-05-25
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNosková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam