Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStaňková, Hana
dc.contributor.authorNováčková, Barbora
dc.date.accessioned2021-12-08T13:53:29Z
dc.date.available2021-12-08T13:53:29Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34701
dc.description.abstractHlavním tématem bakalářské práce je kontrola jakosti transfuzních přípravků na Transfuzním oddělení v Nemocnici České Budějovice a.s. Ve své bakalářské práci se věnuji nejzákladnějším transfuzním přípravkům vyráběných z plné krve, mezi které patří erytrocyty bez buffy-coatu resuspendované (EBR), plazma (P), trombocyty z buffy-coatu směsné deleukotizované v náhradním roztoku (TBSDR) a trombocyty z buffy-coatu směsné deleukotizované (TBSD). Cílem bakalářské práce je statistické vyhodnocení kontroly kvality vyjmenovaných transfuzních přípravků zpětně za posledních 5 let. U nejnovějšího transfuzního přípravku TBSDR jsem si navíc osvojila vlastní vyšetření kontrolních vzorků. Teoretická část je zaměřena na kontrolu dárců krve, na metody odběru, zpracování krve a na postupy, jež mohou významně ovlivnit kvalitu transfuzního přípravku. Popisuji vyšetřované transfuzní přípravky a proces kontroly kvality. V praktické části se zabývám postupem vyšetření jednotlivých parametrů kontroly kvality transfuzních přípravků a jejich hodnocením. Po výrobě transfuzního přípravku se provádí odběr kontrolních vzorků a kontrola účinných a nežádoucích složek (erytrocyty, leukocyty, trombocyty, hemoglobin, hematokrit). Na konci exspirace se u transfuzních přípravků hodnotí jejich stabilita (hemolýza, pH, koagulační faktory) a sterilita. Podrobněji se zaměřím na kontrolu kvality transfuzního přípravku TBSDR měsíc po jeho zavedení do výroby po dobu 6 měsíců. Při kontrole kvality transfuzních přípravků se uplatňuje statistická kontrola procesu. Za posledních 5 let byla kvalita všech transfuzních přípravků vyhovující. Nově zavedený transfuzní přípravek TBSDR je z mnoha pohledů kvalitnější než dřívější TBSD. TBSDR přináší pro pacienty, ale i pro transfuzní oddělení značné výhody.cze
dc.format68 s. (111 912 znaků)
dc.format68 s. (111 912 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectTransfuzní přípravkycze
dc.subjectkontrola jakosticze
dc.subjectúčinné složkycze
dc.subjectnežádoucí složkycze
dc.subjectstabilitacze
dc.subjectsterilitacze
dc.subjectBlood productseng
dc.subjectquality controleng
dc.subjectefficient componentseng
dc.subjectundesirable componentseng
dc.subjectstabilityeng
dc.subjectsterilityeng
dc.titleKontrola jakosti transfuzních přípravkůcze
dc.title.alternativeQuality control of blood productseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50849
dc.description.abstract-translatedThe main theme of this bachelor thesis is a quality control of blood products which are prepared in the Transfusion Centre in the České Budějovice Hospital. In my thesis, I focus on the rudimentary blood products manufactured from whole blood. These include resuspended erythrocytes without a buffy coat (EBR), plasma (P), mixed thrombocytes without leukocytes from a buffy coat in a spare solution (TBSDR) and mixed thrombocytes without leukocytes (TBSD). The aim of this work is a statistical analysis of quality of the aforementioned blood products used in the past 5 years. Moreover, I have devised my own quality control of the newest blood products TBSDR. The theoretical part addresses blood donors´ control, methods of blood collection, blood processing and procedures which may significantly influence the quality of blood products. I also describe the examined blood products and the quality control process. In the practical part, I deal with the procedure of examining the particular parameters of blood products´ quality control and their assessment. After the preparation of blood products, sampling is done as well as the control of both efficient and undesirable components (erythrocytes, leukocytes, thrombocytes, hemoglobin, hematocrit). Assessment of stability and sterility of blood products (hemolysis, pH, coagulation factors) is done at the end of their expiration. I will focus more carefully on the TBSDR blood product quality control which starts one month after the blood product is implemented into a production process and which lasts six months. Statistical control of the process is applied during the quality control. In the past 5 years, the quality of blood products has been satisfactory. The newly implemented blood product TBSDR is more high-quality than the previous TBDS. TBSDR provides not only patients but also transfusion centers with many advantages.eng
dc.date.accepted2017-06-09
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBiedermann, Petr


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam