dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Skalníková, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:54:58Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:54:58Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34787 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá příjmem mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin v jídelníčcích školních kuchyní. Cílem bylo zmapovat zastoupení mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin v pokrmech tří školních jídelen.
Práce se skládá ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část je zaměřena na školní stravování, výživu dětí předškolního a školního věku a mastné kyseliny. Praktická část je zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor sestává ze tří dvoutýdenních jídelníčků (10 dnů) jedné jídelny mateřské školy a dvou jídelen základních škol. Jídelníčky byly analyzovány pomocí čtyř nutričních databází. V některých případech byly hodnoty mastných kyselin u konkrétních potravin převzaty z jejich obalu či od výrobce. Výsledné příjmy byly následně porovnány s doporučenými příjmy mastných kyselin dle věkových skupin dětí.
V případě jídelníčku mateřské školy je průměrná výsledná hodnota saturovaných mastných kyselin o polovinu vyšší než doporučený příjem. Průměrné hodnoty mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin jsou v mezích normy. Průměrné výsledné hodnoty jídelníčků základních škol poukazují na adekvátní příjem saturovaných mastných kyselin a mononenasycených mastných kyselin. Při hodnocení jídelníčků dle jednotlivých dní je však možné zjistit, že se jedná o různorodý soubor hodnot. Průměrné hodnoty polynenasycených mastných kyselin jsou nižší než doporučený příjem. Nicméně poměr podskupin polynenasycených mastných kyselin Omega 6 a Omega 3 se zdá být nerizikový, jelikož žádná výsledná hodnota tohoto poměru nepřevyšuje doporučenou hranici poměru 5 : 1. V případě jídelníčku mateřské školy je tomu jinak, neboť v něm průměrný poměr převyšuje poměr 5 : 1. | cze |
dc.format | 109 s. (171 878 znaků) | |
dc.format | 109 s. (171 878 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | školní stravování | cze |
dc.subject | výživa v dětství | cze |
dc.subject | mastné kyseliny | cze |
dc.subject | nasycené mastné kyseliny | cze |
dc.subject | nenasycené mastné kyseliny | cze |
dc.subject | Omega 6 | cze |
dc.subject | Omega 3 | cze |
dc.subject | trans mastné kyseliny | cze |
dc.subject | school catering | eng |
dc.subject | childhood nutrition | eng |
dc.subject | fatty acids | eng |
dc.subject | saturated fatty acids | eng |
dc.subject | unsaturated fatty acids | eng |
dc.subject | Omega 6 | eng |
dc.subject | Omega 3 | eng |
dc.subject | trans fatty acids | eng |
dc.title | Příjem mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin v jídelníčcích školních kuchyní | cze |
dc.title.alternative | The intake of fatty acids and unsaturated fatty acids from school canteens' menus | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 51214 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis is concerned with the intake of fatty acids and unsaturated fatty acids from school canteens' menus. The aim was to monitor the content of fatty acids and unsaturated fatty acids in meals from three school canteens.
The thesis consists of two parts - theoretical and practical. The theoretical part is focused on school catering, nutrition of preschool and school children and fatty acids. The practical part is focused on a qualitative research. The research group consists of three bi-weekly (10 days) menus from one kindergarten and two elementary schools. The menus were analyzed by four nutrition databases. In some cases, the values of fatty acid were taken from the packaging of the foodstuffs or from the producers. The final intakes were then compared with the recommended intakes for children of different age groups.
Regarding the kindergarten menu, the average final value of saturated fatty acids is about one half higher than the recommended intake. The average final values of monounsaturated fatty acdis and polyunsaturated fatty acids are within limits for the recommended intake. Concerning the elementary school menus, the average final values point out to an acceptable intake of saturated fatty acids and monounsaturated fatty acids. However, by assessing the menus according to individual days, it can be determined that this is a diverse set of values. The average values of polyunsaturated fatty acids are shown to be insufficient. Nevertheless, the ratio of the subgroups of polyunsaturated fatty acids Omega 6 and Omega 3 seems to be non-hazardous, as no final value of the ratio exceeds the maximum recommended ratio 5 : 1. However, in the case of the kindergarten menu it is different, as its average proportion is higher than 5 : 1 ratio. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-14 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Pokorná, Jitka | |