Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZimmelová, Petra
dc.contributor.authorTichá, Miroslava
dc.date.accessioned2021-12-08T13:55:01Z
dc.date.available2021-12-08T13:55:01Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34790
dc.description.abstractVýživa u onkologických pacientů v paliativní péči je velkým celosvětovým problémem, a proto mě napadlo toto téma zpracovat a dozvědět se o problematice více. I když se léčba onkologické choroby v této době posunula kupředu, výskyt nádorů se velmi zvýšil po celém světě v poměrně vysokých procentech. Tato práce je rozdělena na dvě části, přičemž v teoretické části je popisováno, jakým způsobem se onemocnění rozvinulo a jaká jsou procenta incidence, prevalence a mortality v České republice. Dalšími body uvedenými v práci jsou symptomy, které jsou spojeny s onemocněním malnutrice, kachexie, nevolnost a jiné. Nejdůležitější částí je však výživové doporučení, které je indikováno individuálně na každého pacienta zvlášť. K výživovým doporučením zařazujeme i enterální a parenterální výživu, jelikož správná výživa může ovlivnit nejen fyzický stav pacienta, ale i psychický stav. Posledním bodem v teoretické části je popsána paliativní péče a její rozdělení. Cílem praktické části práce bylo zmapovat, jakým způsobem se v současné době stravují onkologicky nemocní pacienti v paliativní péči. Pro doplnění cíle byly stanoveny 2 výzkumné otázky: 1. Jak ovlivňuje onemocnění chuť k jídlu pacientů v paliativní péči? a 2. Která složka stravy je u pacientů deficitní? Jednalo se o kvalitativní výzkum, probíhající u 6 onkologických pacientů na paliativním oddělení. Metodou zvolenou pro sběr dat u pacientů byly dotazníky a rozhovory s pacienty a zdravotnickým personálem. Po dokončení jsem zhodnotila jídelníčky v programu Nutriservis a celkový stav pacientů pomocí škály nejčastějších symptomů. Podle výsledků se většina pacientů pohybovala pod hranicemi normy, s protein energetickou malnutricí. Malnutrice u pacientů byla způsobena nedostatkem příjmu stravy, převážně bílkovinné, dále podáváním léků, které mohou ovlivnit chuť k jídlu nebo projevem symptomů spojených s onemocněním.cze
dc.format65 s. (94 842 znaků)
dc.format65 s. (94 842 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectonkologický pacientcze
dc.subjectpaliativní péčecze
dc.subjectsymptomycze
dc.subjectvýživová doporučenícze
dc.subjectmalnutricecze
dc.subjectoncology patienteng
dc.subjectpalliative careeng
dc.subjectsymptomseng
dc.subjectnutritional recommendationseng
dc.subjectmalnutritioneng
dc.titleVýživa onkologicky nemocných pacientů v paliativní péčicze
dc.title.alternativeNutrition of oncology patients in palliative careeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag51220
dc.description.abstract-translatedNutrition of oncological patients in palliative care is a serious global problem, and therefore, I decided to make a reseach and learn more about this problematics. Although treatment of cancer in this time has moved forward, cancer spread throughout the world in relatively high values. This work is divided into two parts, while in the theoretical part is described the way the disease spreads, what is the percent incdence, prevalence and mortality in the Czech Republic. Next, what symptoms are associated with this disease malnutrition, cachexia, nausea, and other. The most important part of this thesis is description of the nutritional recommendation, witch is specified for each patient individually associated in regards with enteral and parenteral nutrition, as proper nutrition can affect not only the physical needs, but also psychological and also improve the overall condition of the patient. The described care and its division is the last point in the theoretical part. The current way of eating of oncological patients in palliative care was the aim of the practical part of the thesis. My research questions are: 1. How does the disease affect the appetite of the patient in palliative care? and 2. Which component of the patients diet is deficient? The topic was processed in a way of qualitative reseach of 6 oncology patients at palliative department, I used interviews and questionnaires with patients and medical staff. I reviewed the menus in the program Nutriservis and the general condition of patients using a scale of most common symptoms. According to the results, the majority of patients ranged under the limits of standards, with protein energy malnutrition, which was caused by a lack of food rich in protein and also opioids medication which can affect appetite or symptoms associated with this disease.eng
dc.date.accepted2017-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDolečková, Miluška


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam