Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVoříšková, Jarmila
dc.contributor.authorDvořák, Zdeněk
dc.date.accessioned2021-12-09T06:55:47Z
dc.date.available2021-12-09T06:55:47Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35094
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá včelařstvím v České republice a to porovnáním konvenčního chovu včel s chovem ekologickým. Cílem je podat informovat o nárocích a podmínkách, které ekologické včelařství dle platné legislativy vyžaduje. Práce se zabývá poznatky o životě včel, jejich původem, historii a významem. Dále se věnuje struktuře včelího společenstva a je popsána práce včelaře v průběhu celého roku. Důležitou součástí je část věnující se nemocem a škůdcům včel. Dále jsou uvedeny podmínky pro získání certifikace bioproduktů tj. biomedu a biovosku z ekologické farmy. Na konkrétních příkladech jsou porovnány podmínky a výsledky dvou farem v ekologickém a konvenčním režimu za období od 2010 do 2015. Průměrná produkce medu v konvenčním chovu se pohybovala od 20,86 kg do 26,21 kg medu na včelstvo, v ekologickém chovu činila průměrná produkce od 9,16 kg do 11,54 kg biomedu. Faktorem nižší produkce biomedu jsou legislativní opatření, která nařizují ponechat cca 2/3 medu jako zásobu pro přezimování včelstev. Průměrná cena biomedu byla 250 Kč na rozdíl od medu s průměrnou realizační cenou 150 Kč.cze
dc.format55
dc.format55
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVčela medonosnácze
dc.subjectekologické včelařenícze
dc.subjectprodukce biomeducze
dc.subjecthoney beeeng
dc.subjectorganic beekeepingeng
dc.subjectorganic honey productioneng
dc.titleVčelařství v ekologickém zemědělstvícze
dc.title.alternativeBeekeeping in organic farmingeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37282
dc.description.abstract-translatedThe bachelor´s thesis deals with beekeeping in the Czech Republic. It compares conventional and organic beekeeping. The aim is to inform about the demands and conditions, which are needed to run organic beekeeping according to the applicable legislation. The work deals with the knowledge of bees´ life, their origin, history and importance. Furthermore, it is dedicated to the structure of bee community, and describes the work of the beekeeper during the entire year. The text that follows up the bee diseases and pest is an important part of the work. There are also mentioned requirements for obtaining the certification for organic products, i.e. organic honey and wax from organic farm. Some specific examples are used to compare conditions and the results of two farms in organic and conventional mode for the period from 2010 to 2015. The average honey production in conventional beekeeping ranged from 20.86 kg to 26.21 kg of honey per hive, in organic beekeeping the average production was from 9.16 kg to 11.54 kg of organic honey. The cause of lower production of organic honey is the legislative measures, which require keeping of about 2/3 of honey as a resource for wintering the hives. The average price of organic honey was 250 CZK oppose to honey with an average exercise price of 150 CZK.eng
dc.date.accepted2016-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam