dc.contributor.advisor | Vejčík, Antonín | |
dc.contributor.author | Kučera, Josef | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T06:56:20Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T06:56:20Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35162 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce bylo získání a vyhodnocení dat parametrů vemene nedojených ovcí. Během měření byly u 107 ovcí plemene valaška ze šlechtitelského chovu sledovány tyto parametry vemene: hloubka, šířka vemene, délka a postavení struků, upnutí a rozpolcení vemene. A byl vyhodnocen vliv pořadí vrhu na tyto hodnoty. Průměrná hodnota hloubky vemene dosáhla 8,2 cm. Průměrná šířka vemene byla naměřena 9,1 cm. A délka struku byla 2,5cm. Všechny tyto rozměry mají rostoucí tendenci od prvního do čtvrtého vrhu, na pátém vrhu dochází k mírné regresi a tato hodnota se udrží i na šestém (a další) vrhu. Bodová hodnota postavení struků byla stanovena 2,93 bodu. Tato hodnota je v optimálním rozmezí 2 až 3 pro bezproblémové nalezení struků jehňaty. Hodnota narůstá od prvního (2,70 bodu) do pátého vrhu (3,23 bodu), kde nadále stagnuje. Upnutí vemene je průměrně 2,1 bodu, hodnoty tohoto parametru se vlivem počtu vrhů prakticky nemění. Rozpolcení vemene bylo stanoveno na průměrnou hodnotu 3,84 bodu. | cze |
dc.format | 39 s. | |
dc.format | 39 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | ovce valaška | cze |
dc.subject | morfologie vemene | cze |
dc.subject | struky | cze |
dc.subject | parametry vemene | cze |
dc.subject | walachian sheep | eng |
dc.subject | udder morfology | eng |
dc.subject | teats | eng |
dc.subject | traits udder | eng |
dc.title | Sledování morfologické stavby vemene u nedojených ovcí | cze |
dc.title.alternative | Monitoring morphological structures of the udder cured meat sheep | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 41791 | |
dc.description.abstract-translated | The main objectives of this bachelor thesis are collecting and rating of cured meat sheep´s udder traits. Measurement on 107 sheep shows data which are focused on udder depth, udder width , teat lenght, teat position, udder attachment and udder cleft. Thereafter was assessed influence of litter chronological order on these values. Udder depth average is on level 8.2 centimetres. Udder width average is on level 9.1 centimetres. And teat length is in average 2.5 centimetres. All of these dimensions are growing up to the 4th littler. Since the 5th littler are measured traits in lower level. For the 6th and next litters are the explored values as same as the fifth´s litters. Point value of teat position was done on 2,93 points. It means that this value (2,93) is in suitable interval from 2 to 3, which is the best for lambs. Lambs can find teats without problems. Point value of teat position increases from the first litter (2,70) to the fifth litter (3,23) and then it continues on the same level. Udder attachment oscillates about 2,1 points (average) and there are no changes with chronological order of litter. Udder cleft is fixed on average value 3,84 points. | eng |
dc.date.accepted | 2016-05-30 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství - Prvovýroba | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |