Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVečerek, Libor
dc.contributor.authorTlachnová, Nikola
dc.date.accessioned2021-12-09T06:56:21Z
dc.date.available2021-12-09T06:56:21Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35163
dc.description.abstractAnalýza vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti a reprodukce byla prováděna v Zemědělském družstvu Rodvínov u 198 dojnic chovaných ve stejných podmínkách a spadajících do období kontrolních let 2012/2013, 2013/2014 a 2014/2015. Kritériem pro výběr dojnic byla normální dokončená druhá a vyšší laktace. Dojnice českého strakatého skotu, jejich kříženky a kříženky holštýnského skotu byly rozděleny dle plemenného původu do 7 skupin (C50, C51-74, C75-87, C88-100, H51-74, R51-74, R45-49CM) a dle pořadí laktace. Byl hodnocen vliv plemenného původu a pořadí laktace na produkci mléka, mléčných složek, rovnoměrnosti produkce mléka, délku SP, inseminačního intervalu, věku 1. otelení a mezidobí. Mezi plemennými skupinami byl zjištěn statisticky vysoce významným rozdíl ( = 0,001; p < 0,001) v produkci mléka, obsahu mléčných složek a produkci mléčných složek. Nebyly zaznamenány významné rozdíly ve vybraných reprodukčních ukazatelích. Ze statistického vyhodnocení lze konstatovat, že mezi sledovanými plemennými skupinami jsou v produkci mléka, tuku a bílkovin nejvýhodnější skupiny dojnic s polovičním a nadpolovičním zastoupením krve holštýnského skotu. Nejnižší produkci vykazovaly dojnice plemenné skupiny C88-100. Dojnice plemenných skupin s hlavním podílem českého strakatého skotu a dojnice skupiny R45-49CM měly vyšší obsah mléčných složek než dojnice s nadpolovičním zastoupením holštýnského skotu. Na 1. laktaci byla zjištěna významně nižší produkce mléka, 2. laktace je maximální. Produkce tuku a bílkovin v závislosti na pořadí laktace byla významně rozdílná mezi 1. a 2.-4. laktací, během nichž docházelo k zvyšování produkce. Statisticky významný rozdíl v tučnosti mléka sledovaného souboru byl zaznamenán mezi 1. a 2. laktací, kde došlo k výraznému snížení. Obsah bílkovin se významně snižoval až do 3. laktace.cze
dc.format63 s. (93 868 znaků)
dc.format63 s. (93 868 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmléčná užitkovostcze
dc.subjectdojený skotcze
dc.subjectmlékocze
dc.subjectreprodukcecze
dc.subjectčeský strakatý skotcze
dc.subjectholštýnský skotcze
dc.subjectmilk productioneng
dc.subjectdairy cattleeng
dc.subjectmilkeng
dc.subjectreproductioneng
dc.subjectCzech fleckvieheng
dc.subjectHolstein cattleeng
dc.titleAnalýza mléčné užitkovosti stáda skotu v ZD Rodvínovcze
dc.title.alternativeAnalysis of milkproduction in Cooperative farm Rodvínoveng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag41793
dc.description.abstract-translatedThe research of indicators of the milk production and fertility was conducted in the cooperative farm Rodvínov possessing in total of 198 cows. All cows were bred in the same conditions in years of 2012/2013, 2013/2014 and 2014/2015. The choosing criteria for observed cows were at least second finished lactation. The cows of Czech fleckvieh, their crossbreeds and crossbreeds of Holstein cattle were divided into 7 groups by genotype (C50, C51-74, C75-87, C88-100, H51-74, R51-74, R45-49CM) and into 8 groups by number of lactations. The focus of the research was to discover and confirm the difference of genotype and number of lactation on milk production, milk components, the steadiness of milk production, the service period lenght, insemination interval, the age of first calving and calving interval. Variation were significant ( = 0,001; p < 0,001) between groups of genotype in the milk production, milk components (%) and production of milk components (kg). Differences in reproduction indicators were not significant. From the statistical perspective it is possible to confirm the cows with genotype C50H, H51-74, R51-74 genotype are better in the production of milk, fat and protein. The lowest production had showed cattle from the group of C88-100. Cows with genotype C51-74, C75-87, C88-100, R45-49CM had higher part of milk components than cows with genotype H51-74 and R51-74. First lactation cows had lowest milkproduction, highest production occurred in second lactation.The production of fat and protein was highly different in first lactation. The production of fat and protein was increased by the number of raised lactation. Statistically important difference of milk fattiness were discovered between first and second lactation. The amount of protein was rapidly decreasing till the end of third lactation.eng
dc.date.accepted2016-06-01
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam