Pěstování bezu černého v LFA jako průmyslové suroviny k výrobě rosolu pro diabetiky a revmatiky a alkoholického rosolového nápoje
Abstrakt
Tato práce se zabývá pěstováním černého bezu, jeho sklizní a výrobou rosolu pro diabetiky a revmatiky a alkoholického rosolového nápoje. Je zde popisována charakteristika černého bezu, výskyt a popis jednotlivých léčivých částí a výčet minerálních a chemických látek a vitaminů. Dále jsou zde popsány metody výroby rosolu pro diabetiky a revmatiky a alkoholického rosolového nápoje a problémy, které nastaly při realizaci rosolové složky. Řešením tohoto problému se stala karboxycelulóza Akucell, která jediná byla dostatečně stabilní a bránila mikrobiální kontaminaci.
Výsledkem praktické části této práce byla výroba dvou typů bezinkového rosolu. První výrobek byl kořeněný a druhý bez koření. Oba dva výrobky hodnotila a porovnávala skupina senzoriků s běžně na trhu dostupnými rosoly. Bezinkový rosol nekořeněný se umístil sice v horní polovině pořadí, ale dopadl v hodnocení hůře, než bezinkový rosol kořeněný. I bezinkový rosolový nápoj, který skupina senzoriků porovnávala s běžně na trhu dostupnými alkoholickými nápoji, se umístil v horní polovině pořadí. Je tedy nasnadě, že výroba bezinkového kořeněného rosolu a bezinkového alkoholického rosolového nápoje by, díky léčivým účinkům na lidský organismus a díky chuti, mohla najít své obdivovatele.