dc.contributor.advisor | Vejčík, Antonín | |
dc.contributor.author | Chodcová, Anna | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T06:57:04Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T06:57:04Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35215 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce byla zaměřena na vliv věku bahnic plemene lacaune na mléčnou užitkovost (množství nadojeného mléka, obsah jednotlivých složek mléka). Dále byla vyhodnocena délka laktace. Pro zpracování dat bylo využito údajů z chovu na Statku Horní Dvorce s.r.o.. Byly porovnávány údaje z kontroly užitkovosti za roky 2012, 2013 a 2014, kdy ve stádě byla prováděna kontrola užitkovosti metodou AT. Vzhledem k tomu, že v roce 2012 byla normovaná laktace 240 dní a od roku 2013 došlo ke změně na 150 dní, nebyl rok 2012 zahrnut do porovnávání kvůli věrohodnosti výsledků.
Vliv věku bahnice na celkový nádoj nelze ve sledovaném chovu s jistotou prokázat, avšak za sledované roky byla užitkovost vyšší než celorepublikový průměr bahnic zapojených do kontroly užitkovosti. V roce 2013 byl nádoj 323 kg mléka a v roce 2014 činil 307,4 kg mléka.
Ze zjištěných průměrných hodnot jednotlivých složek mléka lze říci, že věk bahnice má vliv na jejich obsahy. S přibývajícím věkem se snižoval obsah tuku, u tříletých bahnic byl obsah tuku 7,36 % a ve věku čtyř let dosahoval hodnoty 7,3 % tuku. Obsah laktózy měl rovněž klesající tendenci, u tříletých bahnic (dosáhly 3 let v roce 2013) byl obsah laktózy 4,86 % a u čtyřletých, tedy v roce 2014, byl obsah 4,63 %. Obsah bílkovin se naopak zvyšoval. U tříletých bahnic (dosáhly 3 let v roce 2013) byl obsah bílkovin 5,61 %, ve čtyřech letech (v roce 2014) činil obsah bílkovin 5,89 %.
Dále byla hodnocena délka laktace. Byl prokázán nárůst v průměrné délce laktace s přibývajícím věkem bahnice, ale vliv na délku laktace měl i datum zasušení stáda. | cze |
dc.format | 42 | |
dc.format | 42 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | bahnice | cze |
dc.subject | kontrola užitkovosti | cze |
dc.subject | lacaune | cze |
dc.subject | mléčná užitkovost | cze |
dc.subject | mléko | cze |
dc.subject | ovce | cze |
dc.subject | ewe | eng |
dc.subject | milk performance monitoring | eng |
dc.subject | lacaune | eng |
dc.subject | milk yield | eng |
dc.subject | milk | eng |
dc.subject | sheep | eng |
dc.title | Mléčná užitkovost plemene lacaune ve vybraném chovu | cze |
dc.title.alternative | Milk performance of lacaune breed in the selected farm | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 42079 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis deals with the influence of age of Lacaune breed ewes on milk performance (milk yield and the content of individual components of milk). The length of lactation was also evaluated. Data from farm Statek Horní Dvorce s.r.o. were used and entries from years 2012, 2013 and 2014, when the milk performance was monitored by method AT. With the view of the fact that the standardized lactation in 2012 was set on 240 days while since 2013 the required length was 150 days, the year 2012 was not included into the comparison due to dubiousness of the results.
The influence of age of an ewe on total milk yield in the studied farm is not clear and cannot be established with significant certainty, although in the studied years the milk performance was higher than the average in the Czech republic. In the 2013 was the total milk yield 323 kg of milk and in the 2014 was 307,4 kg of milk.
The findings of basic milk parameters of individual components of milk show that the age of an ewe has an influence on the components. With growing age the content of fat was decreasing. At three-year-old ewes the content of fat was 7.36%, while at four-year-olds the content reached only 7.3%. The content of lactose also seemed to decrees with age. At three-year-old ewes the content of lactose was 4.86%, while at four-year-olds the content was 4.63%. However, the content of protein had growing tendency. At three-year-old ewes the content of protein was 5.61%, while at four-year-olds the content was 5,89%.
Further was evaluated the length of lactation. It was shown an increase in the average length of lactation as they get older ewes, but the effect on lactation length was also the start date of the dry period of herd. | eng |
dc.date.accepted | 2016-06-16 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |