Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorKüffnerová, Nela
dc.date.accessioned2021-12-09T06:57:11Z
dc.date.available2021-12-09T06:57:11Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35222
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na využití stévie sladké (Stevia rebaudiana var. Bertoni) ve výživě člověka, jako alternativní sladidlo s řadou vedlejších, pozitivních účinků. Stevia rebaudiana var. Bertoni, známá také pod názvy medové lístky či stévie cukrová patří do čeledi hvězdicovitých (Asteraceae). Její původní oblast je Jižní Amerika, území Paraguaye a poprvé byla popsána v roce 1887, botanikem Moisésem Santiaganem Bertonim. Stévie patří do skupiny víceletých rostlin, dorůstá do výšky až 1 metru, její listy jsou tmavě zelené, hustě poseté jemnými chloupky. Květy jsou bělavé, kořeny rostou těsně pod povrchem půdy, díky mělkému kořenícímu systému. Celkový vzhled rostliny závisí převážně na prostoru pro růst a obsahu živin v půdě. Při pěstování je nutné dodržet termíny setí, které se pohybují v rozmezí od února do března a udržení stálé teploty při klíčení, která by neměla klesnout pod 10 °C. Čeleď Asteraceae zahrnuje 154 druhů stévie, přičemž právě Stevia rebaudiana var. Bertoni je jedinou, která se vyznačuje charakteristickou sladkou chutí a je proto předmětem výzkumů v oblasti výživy a potravin. Za její sladivost jsou zodpovědné přítomné diterpeny steviol-glykosidy. Největší podíl, až 95 % steviol-glykosidů tvoří steviosidy a rebaudiosidy A, B, C, D, E, F. Dnešní společnost hledá nové, alternativní způsoby náhrady cukru, pro nějž je charakteristická vysoká energetická hodnota. Nadměrná konzumace řepného cukru je jednou z příčin vysokého nárůstu civilizačních chorob, jako je např. cukrovka či obezita. Možnost využití sladivého potenciálu stévie se jeví jako vhodná alternativa. Byla provedena řada studií, které zkoumaly vliv stévie na lidské zdraví a její bezpečnost při použití v potravinářství. Závěry studií prokazují velmi dobré účinky extraktů ze stévie při léčbě či prevenci některých onemocnění. Pro lidi trpící diatebem II. typu je použití stévie jako náhradního sladidla zcela bezpečné, nevykazující žádné vedlejší, negativní účinky. Díky nulové energetické hodnotě je vhodná pro lidi trpící obezitou, kdy je nutné snížit energetický příjem potravin. Výzkumy se prováděly i ve spojení s možnou karcinogenitou, mutagenitou, tvorbou zubního kazu či možného vlivu na plodnost. Extrakty ze stévie jsou v EU povoleny od roku 2011, kdy Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko o bezpečnosti steviol-glykosidů, získaných z rostliny Stevia rebaudiana var. Bertoni. Dále byla stanovena denní přijatelná dávka v hodnotě 4 mg/kg tělesné hmotnosti.cze
dc.format61
dc.format61
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectStevia rebaudiana var. Bertonicze
dc.subjectsteviol glykosidycze
dc.subjectsladidlacze
dc.subjectcivilizační chorobycze
dc.subjectStevia rebaudiana var. Bertonieng
dc.subjectsterol glycosideseng
dc.subjectsweetenerseng
dc.subjectcivilisation diseaseseng
dc.titleVyužití stévie sladké (Stevia rebaudiana, Bertoni) ve výživě člověkacze
dc.title.alternativeUse Stevia var. Bertoni in human nutritioneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42187
dc.description.abstract-translatedThe Bachelor's thesis is focused on the use of Stevia rebaudiana (Stevia rebaudiana var. Bertoni) in human nutrition as an alternative sweetener with many positive side effects. Stevia rebaudiana var. Bertoni, also known as honey leaves or Stevia sugar, belongs to the star family (Asteraceae). Its area of origin is the territory of Paraguay in South America and it was first described in 1887 by botanist, Moises Santiago Bertoni. Stevia belongs to the perennial plant group; it grows to one meter in height, the leaves are dark green, densely dotted with fine hairs. The flowers are whitish. The roots grow just under the soil surface, due to the shallow root system. The overall plant appearance depends mainly on the space for growth and nutrient content in the soil. When planting, it is necessary to observe the sowing periods, which range between February and March. It is also important to maintain a constant temperature during germination, which should not drop below 10°C. The Asteraceae family includes 154 species of Stevia. Stevia rebaudiana var. Bertoni is the only one to be characterised by a sweet taste and is therefore the subject of research in the field of nutrition and food. The diterpene sterol glycosides present in it are responsible for its sweetness. The greatest proportion up to 95 % of sterol glycosides is composed of Steviosides and Rebaudiosides A, B, C, D, E, F. Current society is searching for new, alternative methods of sugar replenishment, characterised by a high energy value. The excessive consumption of beet sugar is one of the causes of the high increase of lifestyle diseases, such as diabetes or obesity. The possibility of using the malted potential of Stevia appears to be a suitable alternative. Many studies have been carried out to date. They have investigated the effect of Stevia on human health and its safety for food industry usage. Studies' conclusions demonstrate very good effects of Stevia extracts in the treatment or prevention of certain diseases. For people suffering from Type II Diabetes, the use of Stevia as a sweetener is totally safe, without any negative side effects. Due to the zero energy value, it is suitable for people suffering from obesity, when it is necessary to reduce the caloric intake of food. Investigations have been were carried out in connection with the possible carcinogenicity, mutagenicity, dental caries or potential impact on the fertility. Stevia extracts have been authorised in the EU since 2010, when the European Food Safety Authority (EFSA) issued an opinion on the safety of sterol glycosides, extracted from the plant of Stevia rebaudiana var. Bertoni. The daily acceptable dose of 4 mg/kg body weight was also determined.eng
dc.date.accepted2016-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam