Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHasoňová, Lucie
dc.contributor.authorVočadlová, Kateřina
dc.date.accessioned2021-12-09T06:57:16Z
dc.date.available2021-12-09T06:57:16Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35227
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zhodnotit veřejné povědomí o tepelném ošetření, jeho významu a vlivu na kvalitu mléka, a zjistit náhled veřejnosti na problematiku konzumace syrového mléka. Tepelné ošetření mléka je dnes běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo (11/2015 až 2/2016) ve skupině náhodně vybraných respondentů (n=265). Bylo zjištěno, že 22 % respondentů nakupuje syrové mléko a pouze 27 % z nich mléko před konzumací pasteruje. 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Část respondentů (23 %) se domnívala, že pasterace negativně ovlivňuje kvalitu mléka a 21 % respondentů uvedlo, že konzumace syrového mléka nepředstavuje zdravotní riziko.cze
dc.format57 s.
dc.format57 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsyrové mlékocze
dc.subjectdotazníkové šetřenícze
dc.subjectpasteracecze
dc.subjectkonzumace syrového mlékacze
dc.subjectraw milkeng
dc.subjectquestionnaire surveyeng
dc.subjectpasteurizationeng
dc.subjectraw milk consumptioneng
dc.titleTepelné ošetření mléka a jeho významcze
dc.title.alternativeMilk heat treatment and its purposeeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42202
dc.description.abstract-translatedThe aim of this work is to assess the public knowledge of heat treatment, its purpose and effect on milk quality and to find out their attitude to raw milk consumption. Heat treatment of milk is a commonly used part of dairy processing. Although the heat treatment has a significant impact on ensuring microbial quality, safety and shelf life of milk, its application still face a public disagreement, primary in connection with potential health benefits, which are lost during heat treatment. The survey took place (from November 2015 to February 2016) in a randomly selected group of respondents (n=265). It was found that 22 % of respondents buy raw (unpasteurized) milk and only 27 % of them reported pasteurizing of the milk before consumption. 68 % of respondents just cool the milk down and consume it without any thermal treatment. 23 % of respondents though that pasteurization has negative effects on milk quality and 21 % of respondents said that consumption of milk pose no health risk.eng
dc.date.accepted2016-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologie - Živočišnécze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam