Testování schopnosti hodnotitelů při senzorické analýze
Abstrakt
Předkládaná diplomová práce se zabývá testováním schopnosti hodnotitelů při senzorické analýze se zaměřením na zkoumání citlivosti chuti. Hodnocení proběhlo mezi studenty Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a to v rozdělení na různé skupiny dle pohlaví, věku, oboru studia, zdravotního stavu, z hlediska kuřák-nekuřák, dle ročního období a denní doby, ve kterých proběhlo hodnocení. V současnosti, kdy došlo v hospodářsky vyspělých zemích k přesycení trhu potravinami, hledí spotřebitel kromě výživového hlediska a zdravotní nezávadnosti i na tzv. senzorickou jakost, kterou může jako jedinou posoudit sám na místě. Potraviny jsou upřednostňovány nebo odmítány podle pocitů, které se vyvinuly na základě zkušeností. Bylo proto nezbytné vytvořit objektivní analytickou metodu pro posuzování potravin, která zajistí eliminaci rušivých vlivů a subjektivních faktorů. Vhodnou metodou je senzorická analýza, při které se tzv. organoleptické vlastnosti potravin stanoví výhradně lidskými smysly. Postihuje takové kvalitativní ukazatele, které není možno charakterizovat přístrojovou technikou. Získané výsledky dokazují, že existují rozdíly v rámci sledovaných skupin. Úspěšnější byli: ženy než muži, zcela zdraví hodnotitelé než hodnotitelé s mírnými příznaky nachlazení, zimní (prosinec 2014) skupina hodnotitelů než jarní (duben 2015), ranní (7:00 10:00) než odpolední (12:00 15:00), hodnotitelé ve věku 22 let než ostatní věkové skupiny, hodnotitelé z oboru Zootechnika než hodnotitelé ostatních oborů. Kuřáci byli překvapivě úspěšnější než nekuřáci.