Vliv kvality a zpracování siláží a senáží na mléčnou užitkovost dojnic
Abstrakt
Diplomová práce na téma Vliv kvality a zpracování siláží a senáží na mléčnou užitkovost dojnic pojednává v teoretické části převážně o složení krmné dávky a mléčné užitkovosti. Při řešení této problematiky je důležité dbát na pohodu zvířat. Nedílnou součástí mléčné užitkovosti je dodržení technologických postupů sklizně a konzervace sklízených plodin. Kvalita siláže a složení krmné dávky ovlivňují správnou funkci bachoru, který má následně vliv na kvalitu a složení mléka. Kvalita mléka a jeho složení ovlivňuje výkupní cenu mléka.
Praktická část pojednává o metodice a zpracování získaných dat o mléčné užitkovosti, složení krmné dávky a rozboru siláží a jejich následné statistické zpracování. Dále bylo přihlédnuto k možnému vlivu ročního období. Statistické výsledky byly následně porovnány s řadou odborníků.
Z výsledku nejlépe dopadl rok 2015, kdy došlo ke zvýšení průměrné měsíční dojivosti. V tomto roce byly zkrmovány i nejlepší siláže a senáže.