• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Podpora využití regionálních potravin ve školním stravování pomocí produktové mapy

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.877Mb)
    Posudek vedoucího práce (99Kb)
    Posudek oponenta práce (442.9Kb)
    Průběh obhajoby práce (14.84Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Meloun, Martin
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Smyslem této práce je navrhnout soubor opatření, které zkrátí distribuční cesty mezi producenty regionálních potravin a školními jídelnami v okresu Jindřichův Hradec a zároveň podpoří vyšší uplatnění regionální, čerstvé, sezónní a ekologické produkce ve školních jídelnách prostřednictvím webového portálu Regionální agrární komory Jihočeského kraje "Produktová mapa" (interaktivní mapa regionálních dodavatelů potravin a školních jídelen na www.produktova-mapa.cz). Kratší distribuční cesty představují nižší emisní zatížení pro životního prostředí, kvalitní potraviny mají příznivý vliv na zdravotní stav dětí a mládeže a jejich stravovací návyky, spotřeba regionálních produktů přímo v regionu napomáhá k ekonomické soběstačnosti regionů. Studium dokumentů, dotazníkové šetření u pracovníků školních jídelen a producentů regionálních potravin, rozhovory a konzultace se zainteresovanými osobami byly podklady pro SWOT analýzu potenciálu "Produktové mapy" a vytvoření seznamu regionálních producentů potravin, kteří jsou, anebo by mohli být dodavateli do školních jídelen. Z analýzy vyplývá, že "Produktová mapa" je vhodným nástrojem ke zkrácení distribučních cest mezi producenty a školními jídelnami v rámci Jihočeského kraje. Silné stránky a příležitosti již v současnosti převyšují slabé stránky a hrozby. Hlavními příležitostmi vyplývající z výsledků jsou, že 92 % dotázaných školních jídelen nabízí minimálně jednou týdně jídlo regionálního původu, 70 % dotázaných regionálních producentů má zájem dodávat do školních jídelen, ale i fakt, že ve školních jídelnách se denně stravuje 1 650 000 žáků. Při použití doporučených strategií a kroků lze slabé stránky ve velké míře potlačit a omezit i hrozby, které nepředstavují zásadní riziko celého projektu. Prostředkem k tomu je vytvořený seznam vhodných regionálních dodavatelů potravin do školních jídelen z okresu Jindřichův Hradec. Zároveň "Produktovou mapu" mohou použít jako vzor při uplatňování regionální produkce i další kraje České republiky.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35386
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV