Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan, st.
dc.contributor.authorMeloun, Martin
dc.date.accessioned2021-12-09T06:59:30Z
dc.date.available2021-12-09T06:59:30Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35386
dc.description.abstractSmyslem této práce je navrhnout soubor opatření, které zkrátí distribuční cesty mezi producenty regionálních potravin a školními jídelnami v okresu Jindřichův Hradec a zároveň podpoří vyšší uplatnění regionální, čerstvé, sezónní a ekologické produkce ve školních jídelnách prostřednictvím webového portálu Regionální agrární komory Jihočeského kraje "Produktová mapa" (interaktivní mapa regionálních dodavatelů potravin a školních jídelen na www.produktova-mapa.cz). Kratší distribuční cesty představují nižší emisní zatížení pro životního prostředí, kvalitní potraviny mají příznivý vliv na zdravotní stav dětí a mládeže a jejich stravovací návyky, spotřeba regionálních produktů přímo v regionu napomáhá k ekonomické soběstačnosti regionů. Studium dokumentů, dotazníkové šetření u pracovníků školních jídelen a producentů regionálních potravin, rozhovory a konzultace se zainteresovanými osobami byly podklady pro SWOT analýzu potenciálu "Produktové mapy" a vytvoření seznamu regionálních producentů potravin, kteří jsou, anebo by mohli být dodavateli do školních jídelen. Z analýzy vyplývá, že "Produktová mapa" je vhodným nástrojem ke zkrácení distribučních cest mezi producenty a školními jídelnami v rámci Jihočeského kraje. Silné stránky a příležitosti již v současnosti převyšují slabé stránky a hrozby. Hlavními příležitostmi vyplývající z výsledků jsou, že 92 % dotázaných školních jídelen nabízí minimálně jednou týdně jídlo regionálního původu, 70 % dotázaných regionálních producentů má zájem dodávat do školních jídelen, ale i fakt, že ve školních jídelnách se denně stravuje 1 650 000 žáků. Při použití doporučených strategií a kroků lze slabé stránky ve velké míře potlačit a omezit i hrozby, které nepředstavují zásadní riziko celého projektu. Prostředkem k tomu je vytvořený seznam vhodných regionálních dodavatelů potravin do školních jídelen z okresu Jindřichův Hradec. Zároveň "Produktovou mapu" mohou použít jako vzor při uplatňování regionální produkce i další kraje České republiky.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectproduktová mapacze
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subjectregionální potravinycze
dc.subjectmap of productseng
dc.subjectschool cateringeng
dc.subjectregional foodseng
dc.titlePodpora využití regionálních potravin ve školním stravování pomocí produktové mapycze
dc.title.alternativeSupporting the use of regional food in school catering using the map of producteng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag42216
dc.description.abstract-translatedThe purpose of this thesis is design a collection of action, which will speed up distributional ways between regional grocery producers and schools cafeterias in the district of Jindrichuv Hradec and at the same time supports higher regional, fresh, seasonal and ecologist products in schools cafeterias via the website Regional Agrarian Chamber of the South Bohemian Region "Map of products" (interactive regional map of suppliers of foods and different schools cafeterias at www.produktova-mapa.cz). Not such a long distributional truck trips are much healthier for the milieu. Better quality of foods have major positive impact on health of children and teenagers and their eating habits. Regional products distribution is great way to independency. Study of documents, questionnaires of schools cafeteria employees and regional food producers, consultations with people they are interested were bedding for SWOT analysis potential "Map of products" and creating a lists of regional food producers, whom are or could by distributers for schools cafeterias. From study emerges that "Map of products" is very beneficial in shortening ways between distributers and different cafeterias in South Bohemia region. Strengths and opportunities already today outweigh the weaknesses and threats. The main opportunities emergent from results are 92% of certain school cafeterias are serving at least one time a week food from the same region. 70% certain regional producers are interested in supplying these cafeterias. There is a 1 650 000 students eating at the cafeterias. If following suggested strategies and steps we can prevent form weak parts of project and turn it in to a solid strong successful proceeding. For that we have build a list of accommodating regional producers for school cafeterias from district Jindrichuv Hradec. And also "Map of products" can be used as an example in improving in regional food production and also in other areas of the Czech Republic.eng
dc.date.accepted2016-05-31
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Péče o krajinucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam