Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVejčík, Antonín
dc.contributor.authorMajtánová, Lenka
dc.date.accessioned2021-12-09T07:35:56Z
dc.date.available2021-12-09T07:35:56Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35492
dc.description.abstractCílem práce je vyhodnotit úroveň mléčné užitkovosti koz na ekologické farmě Bílsko. Byla provedena analýza vybraných vlivů působících na mléčnou užitkovost koz, především kvalita a kvantita krmiva a věková strukturu stáda. Pro vyhodnocení mléčné užitkovosti byl použit soubor dat z prvotní chovatelské evidence v letech 2012 až 2016. V těchto letech byl zaznamenán nárůst mléčné užitkovosti na farmě. Mléčná užitkovost v roce 2012 byla 417 kg, v roce 2013 437 kg, v roce 2014 555 kg, v roce 2015 633 kg a v roce 2016 648 kg. Součástí práce je také vyhodnocení obsahu mléčných složek mléka, což jsou tuk, bílkoviny a laktóza. V roce 2012 byly zjištěny hodnoty tuku 3,88 %, bílkovin 13 % a laktózy 4,4 %. V roce 2013 jsou hodnoty tuku na 3,29 %, bílkoviny 3,23 % a laktózy 4,4 %. V roce 2014 jsou hodnoty tuku 3,26 %, bílkoviny 3,17 % a laktóza 4,4 %. V roce 2015 došlo ke snížení obsahu tuku na 2,79 % a snížení obsahu bílkovin na 2,98 %, laktóza má 4,5 %. V roce 2016 došlo opět ke snížení obsahu tuku na 2,53 % a snížení obsahu bílkovin na 2,83 %, hodnota laktózy vzrostla na 4,71 %. Výsledky mléčné užitkovosti vybraného stáda byly porovnány s celorepublikovými daty. Na základě zjištěných údajů bylo v závěru navrženo opatření vedoucí ke zvýšení úrovně mléčné užitkovosti. Jde především o snížení stavu zvířat, vyřazení starých zvířat z chovu a zlepšení krmné dávky.cze
dc.format34 s.
dc.format34 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkozacze
dc.subjectkoza bílá krátkosrstácze
dc.subjectkozí mlékocze
dc.subjectobsah bílkovincze
dc.subjectobsah tukucze
dc.subjectmléčná užitkovostcze
dc.subjectvýživa a krmení kozcze
dc.subjectgoateng
dc.subjectwhite shorthaired goateng
dc.subjectgoat milkeng
dc.subjectproteineng
dc.subjectfateng
dc.subjectmilk productioneng
dc.subjectmilk yieldeng
dc.subjectgoat nutrition and feedingeng
dc.titleVyhodnocení úrovně mléčné užitkovosti v chovu koz na farmě Bílskocze
dc.title.alternativeEvaluation milk production levels of goats on the ecological farm Bílsko.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag45372
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis is to evaluate milk production levels of goats on the ecological farm Bílsko. The thesis analysed selected factors influencing goat milk production, especially the quality and quantity of feed and the age composition of herds. In order to assess the milk production, a data set from the primary breeding records from 2012 to 2016 was used. The milk production on the farm increased at that time. The milk production reached 417 kg in 2012 and then 437 kg in 2013, 555 kg in 2014, 633 kg in 2015 and 648 kg in 2016. The thesis also evaluates the content of milk constituents, that is fat, protein and lactose. In 2012 the milk consisted of 3.88% fat, 13% protein and 4.4% lactose. In 2013 it contained 3.29% fat, 3.23% protein and 4.4% lactose. In 2014 the milk contained 3.26% fat, 3.17% protein and 4.4% lactose. In 2015 the fat content decreased to 2.79% and the protein content decreased to 2.98% while lactose reached 4.5%. In 2016 the fat content again decreased to 2.53% and the protein content decreased to 2.83% while lactose increased to 4.71%. The milk production results in the selected herd were compared with national data. Based on the obtained data, the conclusion provides measures that would increase the milk production. These include mainly reducing the number of goats, removing old goats from breeding and improving feed rations.eng
dc.date.accepted2017-06-05
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam