Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKužel, Stanislav
dc.contributor.authorOpolzer, Pavel
dc.date.accessioned2021-12-09T07:36:27Z
dc.date.available2021-12-09T07:36:27Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35552
dc.description.abstractV této bakalářské práci jsem se zabýval studiem pěstování a hnojení ječmene a jeho využití v potravinářství jako doplňku stravy "zeleného ječmene". V dnešní době se lidé nezdravě stravují, nedodržují jídelníček, přijímají málo důležitých živin a to vede ke vzniku různých nemocí a chorob. Zelený ječmen je jedna z možností, jak doplnit důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerály, enzymy a další. Pravidelným užíváním lze docílit lepší kondice, zdraví a předejít různým nemocem jako jsou anémie, rakovina, nemoci srdce, cév, kůže a dalším. Cílem této práce bylo přijít na nejlepší způsob pěstování a hnojení zeleného ječmene. Jednu z nejlepších metod praktikují v USA, kde pěstují zelený ječmen na vyschlých sladkovodních jezerech, kde je velmi úrodná půda a zelený ječmen lze zde pěstovat ekologickou cestou. V České republice je naopak lepší pěstovat zelený ječmen v konvenčním zemědělství, protože půdy jsou zde málo úrodné a musí se přihnojovat. Pokud by se zelený ječmen na našem území pěstoval ekologickou cestou, zvýšil by se obsah dusičnanů v rostlině a to z důvodu hnojení dusíkato-draselnými statkovými hnojivy. Rostlina není schopna přeměnit všechen dusík na organické látky a přebytečný dusík zůstává v rostlině ve formě dusičnanů.cze
dc.format67
dc.format67
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzelený ječmencze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectpěstovánícze
dc.subjectdusičnanycze
dc.subjectgreen barleyeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectcultivationeng
dc.subjectnitrateseng
dc.titleTechnologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) s cílem maximální kvality produktu a jeho využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene".cze
dc.title.alternativeTechnology of cultivation and fertilization of barley (Hordeum) with the aim of maximum quality of the product and use for the production of food supplement "green barley".eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag46401
dc.description.abstract-translatedIn this thesis, I focused on the cultivation and fertilization of barley and its use as a food supplement called "green barley". Nowadays people eat unhealthily, they do not diet, their food intake consists of a few essential nutrients and this leads to various illnesses and diseases. Green Barley is one of the ways how to replenish essential nutrients, such as vitamins, minerals, enzymes and others. Its regular use can achieve better physical condition and health and it also prevents from various diseases such as anemia, cancer, heart disease, blood vessels and skin diseases etc. The aim of this study was to figure out the best way of cultivation and fertilization of green barley. One of the best methods is practiced in the US, where green barley is grown on dried-up freshwater lakes where there is a very fertile soil and green barley can grow in ecological way. In the Czech Republic, it is better to cultivate green barley in conventional agriculture environment because the soil is fertile and there is a little need to fertilize it. If green barley in our area grew in ecological way, it would increase the nitrate content in the plant due to nitrogen-potassium fertilizer manure. The plant is not able to convert all the nitrogen in organic substances and redundant nitrogen remains in the plant in the form of nitrates.eng
dc.date.accepted2017-06-06
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam