dc.contributor.advisor | Beran, Jan | |
dc.contributor.author | Beránková, Anna | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T07:37:05Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T07:37:05Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-04-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35600 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce předkládá shrnutí o významu mleziva, jeho složení a porovnání se zralým mlékem.
Mlezivo obsahuje důležité bílkoviny, které zajišťují zdravotní stav telete. Celková bílkovina v mlezivu obsahuje životu důležité imunoglobuliny, které se podílejí na imunitě telat. Pro kvalitní napojení a budoucí zdraví telat, je potřeba včasné napojení kvalitním mlezivem a také podat teleti odpovídající množství. Další důležitou etapou v životě telete, přispívající k dobrému růstu a zdraví, je krmná technika, která je popsána v příslušném oddílu literárního přehledu. Dále je zde charakterizován význam a úloha kolostrálních imunoglobulinů.
Metodika předkládá aplikované metody měření kvality mleziva a měření celkové bílkoviny z krevního séra telat.
Ve vlastním výzkumu byly zpracovány informace, které poskytl podnik VHD Hradiště. Zde byla práce zaměřena na matky telat a vlivy působící na kvalitu jejich mleziva, dále na telata a množství vstřebaných imunoglobulinů do jejich krevního oběhu po napojení mlezivem. Vybrané vlivy působící na kvalitu mleziva, zdraví telat a jejich hmotnost jsou zpracovány do tabulek a grafů. Ve výsledcích nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | tele | cze |
dc.subject | mlezivo | cze |
dc.subject | kvalita | cze |
dc.subject | zdraví | cze |
dc.subject | imunoglobuliny | cze |
dc.subject | calf | eng |
dc.subject | colostrum | eng |
dc.subject | quality | eng |
dc.subject | health | eng |
dc.subject | immunoglobulins | eng |
dc.title | Vliv kvality mleziva na růst a zdravotní stav telat | cze |
dc.title.alternative | The influence of the quality of the colostrum on the growth and health of calves | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 49667 | |
dc.description.abstract-translated | Bachelor thesis presents a summary of the importance of colostrum, its composition and compared to mature milk.
Colostrum contains important proteins that ensure the health status of the calf. Total protein in colostrum contains important life immunoglobulins, which are involved in immunity calves. For quality connection and future health of calves, you need timely connection quality colostrum and calf submit a corresponding amount. Another important stage in the life of the calf, contributing to good growth and health, the feed technique, which is described in the relevant literature review section. There is also characterized by the meaning and role of colostral immunoglobulin.
The methodology applied by methods of measuring the quality of colostrum and measuring total protein in blood serum from calves.
In my own research were processed by the information provided by the company VHD Hradiště. Here, the work was focused on the maternal calves and influences the quality of the colostrum to calves and further quantities of immunoglobulins absorbed into the bloodstream after connecting colostrum. Selected influences on the quality of colostrum, calves health and their weight are processed into tables and graphs. The results were no statistically significant differences. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-01 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství - Prvovýroba | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |