Analýza fázové výživy dojnic v daném zemědělském podniku
Abstrakt
Diplomová práce se zabývá analýzou fázové výživy u stáda holštýnského skotu v konkrétních provozních podmínkách a jejím vztahem k mléčné užitkovosti a zdravotnímu stavu dojnic.
Ve sledovaném podniku byly optimalizovány krmné dávky suchostojných krav a dojnic v laktaci porovnáním protokolů o laboratorním rozboru směsných krmných dávek s normou NRC, kterou daný podnik využívá pro sestavování krmných dávek. V diplomové práci byl posuzován vliv krmné dávky na dojivost a obsah mléčných složek a také vliv na výskyt metabolických poruch.
Cílem diplomové práce bylo analyzovat fázovou výživu dojnic ve sledovaném podniku ve vztahu k mléčné užitkovosti a zdraví, vyhodnotit kvalitu krmných dávek, některých krmiv a techniku krmení.
Bylo zjištěno, že ve sledovaném chovu neodpovídají některé parametry směsných krmných dávek používané normě, což mohlo vést ke sníženým hodnotám produkce a reprodukce a zhoršení zdravotního stavu dojnic. Dále bylo zjištěno, že ve sledovaném chovu dochází k velmi častému výskytu metabolických poruch a výkyvům v mléčné užitkovosti.