Vliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mléka
Abstrakt
Cílem diplomové práce je provést analýzu vlivu polymorfních variant zvoleného lokusu (SCD) na technologickou jakost mléka. Na začátku je popsána mléčná užitkovost společně s mléčnou žlázou její struktura, onemocnění s ní spojená a její produkce mleziva a mléka. Dále je popsáno složení mléka, tedy obsah tuků včetně mastných kyselin, sacharidů, minerálních látek, vitaminů, bílkovin syrovátkové bílkoviny (-laktoglobulin, -laktalbumin), kaseiny (-kasein, -kasein, -kasein). Práce se dále zabývá genomem skotu, genetickými markery, kandidátními lokusy. V metodice je popsána izolace DNA, PCR, včetně metodiky PCR pro SCD, dále RFLP a stanovení mastných kyselin pomocí spektrofotometrie. V závěru práce jsou výsledky, které hodnotí četnosti genotypů a alel, ukazatele mléčné užitkovosti v závislosti na genotypu pro SCD a hodnocení vlivu genotypu SCD na spektrum mastných kyselin.