Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorProcházková, Helena
dc.date.accessioned2021-12-09T07:39:07Z
dc.date.available2021-12-09T07:39:07Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35766
dc.description.abstractOznačování potravin poskytuje spotřebitelům jednoduché, srozumitelné a konzistentní informace o nakupovaných potravinách, které jim umožní činit moudrá rozhodnutí. Potravinářské obaly obsahují spojení mezi zemědělskými komoditami a jedlými formami potravin známé spotřebitelům. Značení se chová jako tichý prodavač přes výrazné značky, stejně jako usnadňuje identifikaci v systému čárových kódů. Cílem této práce je porovnat potravinářské výrobky z různých sektorů potravinářského průmyslu z pohledu aktuálně platné legislativy Evropského společenství a České republiky. Porovnáním vybraných potravinářských výrobků prodávaných v České republice a v Belgii na základě informací na etiketách bylo zjištěno, že všechny vzorky odpovídaly aktuálně platné legislativě. Zaznamenány byly některé místní rozdíly, např. u mletého masa prodávaného v Belgii byla uvedena 4 certifikační loga, v České republice je naopak u šunky či baleného salámu navíc uváděn obsah masa. Dotazníkového šetření ukázalo, že se spotřebitelé při nákupu potravin většinou řídí podle informací na etiketách, rozdílně se při nákupu potravin a sledování informací na etiketách chovají ženy a muži, dále se projevuje i věk a vzdělání respondentů, naopak státní příslušnost v tomto případě téměř nerozhoduje. Z výsledků vyplývá, že potravinovým obalům a informacím na jejich etiketách je potřeba věnovat náležitou pozornost, a to jak z pohledu spotřebitele, tak z pohledu výrobce potravinářských produktů.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkvalita potravincze
dc.subjectetiketycze
dc.subjectdotazníkové šetřenícze
dc.subjectlegislativa EUcze
dc.subjectpotravinářské komoditycze
dc.subjectpotravinářské obaly.cze
dc.subjectfood qualityeng
dc.subjectlabelseng
dc.subjectquestionnaire surveyeng
dc.subjectEU legislationeng
dc.subjectfood commoditieseng
dc.subjectfood packaging.eng
dc.titleAplikace nových legislativních předpisů v označování potravin a výrobků z nich v České republicecze
dc.title.alternativeApplication of new legislation on the labeling of food products into the Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag47985
dc.description.abstract-translatedLabels used on refreshments provide consumers simple, comprehensible and consistent information about packaged foods and enables them to make wiser choices. Food packages contain a link between agricultural commodities and consumable forms of food known to consumers. Labels act as a silent selling point through distinctive brands since it help the customers choose between products and keep a check on the amount of foods they are eating that are high in fat, salt and added sugars for example. Secondly, it facilitates the identification in the barcode system. The aim of this work is to compare refreshments from different sectors of the food industry from the view point of current legislation in European Union and Czech Republic. The comparison was carried out by selecting refreshments sold in Czech Republic compared to Belgium. On the basis of information gathered from the labels and questionnaire we can assess the importance of labeling when packaging products for consumer. Some local differences were recorded, eg in the case of minced meat sold in Belgium there were 4 certification logos; in the Czech Republic, on the other hand, the meat content of ham or packaged salami was stated. The questionnaire survey showed that consumers mostly follow the information on the labels, differently when buying food and monitoring the information on the labels by women and men, the age and education of respondents, and the nationality in this case almost does not matter. The results show that food packaging and labeling information needs to be given much higher attention from both parties consumers and manufacturers.eng
dc.date.accepted2017-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Ekologické zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam