Zhodnocení managementu výživy dojnic v daném zemědělském podniku
Abstrakt
Cílem diplomové práce, bylo zaměřit se na výživu dojnic v zemědělském podniku, právě výživa je nejdůležitějším faktorem při výrobě mléka. Úvodní část práce je zaměřena na literární přehled, v něm je stručně popsán proces trávení, hodnocení živin v krmných dávkách a posouzení směsných krmných dávek.
Pozornost byla zaměřena ne techniku krmení v podniku, byl hodnocen příjem sušiny dojnicemi. Dojnice byly na podniku krmeny směsnými krmnými dávkami (TMR), vzorky byly zasílány k vyhodnocení do akreditované laboratoře a porovnány s normou NRC (2001). Dalším kritériem bylo hodnocení struktury pevných částic pomocí Penn state separatoru (2002), výsledky se porovnávaly s doporučenou normou a hodnotila se i stejnorodost struktury směsné krmné dávky.
V práci je hodnoceno složení krmné dávky, kde převládá zastoupení kukuřičné siláže, je popsána variabilita škrobu v kukuřičné siláži ve sledovaném období. V práci je popsáno hodnocení nestráveného škrobu z hovězích výkalů, vzorky byly opět analyzovány v akreditované laboratoři a posuzovány podle doporučené normy, jsou popsány pravděpodobné příčiny zvýšeného obsahu nestráveného škrobu v hovězím výkalu. Částečně jsou zmíněny také ukazatele produkce mléka. Byly použity informace od českých i zahraničních autorů.