dc.contributor.advisor | Vejsadová Dryjová, Marie | |
dc.contributor.author | Pešková, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T08:28:56Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T08:28:56Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/36500 | |
dc.description.abstract | Cílem této práce je provést analýzu používaných metod kalkulace nákladů ve vybrané účetní jednotce z hlediska využitelnosti při stanovování cen. Současně upozornit na přednosti a nedostatky kalkulačních metod v důsledku vývoje či modifikace kalkulačních postupů. V případě zjištěných nedostatků uvést doporučení, která by měla účetní jednotka přijmout včetně důvodů, které k příslušným návrhům vedly. V práci jsou využity metody deskripce, relevantní matematické metody, analýzy interních dat, metody manažerského účetnictví aj. Zvolenou účetní jednotkou je nožířské výrobní družstvo. Ve výsledcích práce jsou navrhnuta doporučení pro výrobní a správní režii. Dále jsou nastíněny změny při stanovování cen výrobků v podnikových prodejnách a v e-shopu. Přínosnou změnou kalkulačního vzorce je samostatné sledování položky kooperace v přímých nákladech. Na závěr je doporučeno sestavit dokumentaci ke kalkulacím. | cze |
dc.format | 73 s. (18 338 slov) | |
dc.format | 73 s. (18 338 slov) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Manažerské účetnictví | cze |
dc.subject | kalkulace nákladů | cze |
dc.subject | stanovení cen výkonů | cze |
dc.subject | Managerial Accounting | eng |
dc.subject | Cost Calculation | eng |
dc.subject | Setting Prices of Outputs | eng |
dc.title | Využití kalkulace nákladů pro ocenění výkonů | cze |
dc.title.alternative | Use a Cost Calculation for the Valuation of Outputs | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 41493 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis is to analyse the applied methods of calculation of costs in the selected accounting unit in terms of usability of price defining. Simultaneously to highlight the strengths and weaknesses of calculation methods due to the development or modification of the calculation procedures. In the case of identified deficiencies introduce recommendations which the entity should accept, including the reasons that led to the relevant proposals. There are used methods of description, relevant mathematical methods, analysis of internal data, methods of managerial accounting and others. The selected entity is the cutlery manufacturing cooperative. In the results of this works there are proposed recommendations for the manufacturing and administrative overhead. Additionally a few changes are proposed for process of setting product prices in the company stores and in the e-shop. Beneficial change a costing formula is separate item monitoring cooperation in the direct costs. Finally, it is suggested to assemble documentation for calculations. | eng |
dc.date.accepted | 2016-06-09 | |
dc.description.department | Ekonomická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Účetnictví a finanční řízení podniku | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Ekonomická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Ekonomika a management | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |