Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDoležalová, Hana
dc.contributor.authorŘíha, Michal
dc.date.accessioned2021-11-19T14:42:00Z
dc.date.available2021-11-19T14:42:00Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-06-07
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/3651
dc.description.abstractAnotace Cílem diplomové práce je definování fungování systému RASFF, zřízeného v ČR na základě Nařízení 178/2002. Dále pak rozbor nejčastěji se vyskytujících notifikací a rizikových potravin na trhu ČR. Česká republika se 1. května 2004 stala rovnoprávným členem Evropské unie. Rozhodla se tedy přijmout pravidla společenství a stát se součástí jednotného evropského trhu. Toto rozhodnutí znamenalo také respektovat veškeré závazky acquis communautaire. Smlouva o založení Evropského společenství vymezuje v článku 3 jako základní podmínku fungování vnitřního trhu zabezpečení vysoké ochrany zdraví a posílení ochrany spotřebitele. Základním právním rámcem pro oblast bezpečnosti potravin v EU i ČR je nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002. Vztahuje se na všechny stupně produkce, zpracování a distribuce potravin a krmiv (potravinový řetězec) a jako klíčový princip označuje analýzu rizika - proces sestávající ze tří složek: hodnocení rizika, řízení rizika a komunikace o riziku. Součástí Nařízení č. 178/2002, konkrétně v článcích 50 - 52, je Evropský systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). V České republice je systém vymezen v zákoně č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů a v zákoně č. 91/1996 Sb. o krmivech ve znění pozdějších předpisů a podrobně je upraven Nařízením vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování před vznikem rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv, které nabylo účinnosti dne 1. března 2005. Jednotlivými členy sítě RASFF v ČR jsou SZPI, která je zároveň Národním kontaktním místem, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, orgány ochrany veřejného zdraví, orgány veterinární správy, celní orgány, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo zemědělství. SZPI má v systému dvojí roli, jednak je orgánem státního dozoru nad dodržováním povinností stanovených zákonem o potravinách, jednak je podle § 15 odst. 4 tohoto zákona Národním kontaktním místem (NKM) Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice. V roce 2005 přijala ČR prostřednictvím NKM celkem 51 oznámení, z toho 24 (47%) spadalo do kompetencí SZPI. Ta zajistila jejich došetření v terénu a zpětně o výsledcích šetření informovala formou dodatečných oznámení. V jednom případě se na došetření podílela spolu s Českou obchodní inspekcí. Z ČR bylo prostřednictvím NKM odesláno 38 oznámení souvisejících s kontrolou trhu, z toho 31 případ (82%) vzešel z kontrolní činnosti SZPI. V souvislosti s kontrolou dovozu potravin a surovin pocházejících ze třetích zemí notifikovalo NKM celkem 7 případů odmítnutí zásilky na hranicích a jejich nepropuštění do volného oběhu. Na těchto případech se podílí SZPI spolu s orgány Celní správy v souladu s dohodou o vzájemné součinnosti a spolupráci uzavřenou mezi SZPI a Generálním ředitelstvím cel.cze
dc.format84 s., 3 s. obr. příloh
dc.format84 s., 3 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbezpečnost potravincze
dc.subjectsystém RASFFcze
dc.subjectNárodní kontaktní místo (NKM)cze
dc.subjectochrana zdravícze
dc.subjectfood safetyeng
dc.subjectRASFF systemeng
dc.subjectNational Contact Point (NCP)eng
dc.subjecthealth protectioneng
dc.titleBezpečnost potravin ve vazbě na systém RASFFcze
dc.title.alternativeFOOD SAFETY IN COOPERATION WITH RASFF SYSTEMeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag8362
dc.description.abstract-translatedSummary The primary aim of this study is the definition of the function of the RASFF system, established in the Czech Republic based on the Regulation No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council. Secondary aim is the analysis of the most frequently occurring notifications and hazardous foods available in the Czech market. The Czech Republic became a full member of the European Union on 1 May 2004. Hence, it has decided to adopt Community rules and to become part of the common European market. This decision also entails a need to respect all commitments resulting from acquis communautaire. One of the basic commitments laid down in the Treaty establishing European Community is that to guarantee high level of health protection and to strengthen consumer protection. Basic legal framework in the EU, as well as in the Czech Republic, is provided by Regulation No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council. It covers all stages of production, processing and distribution of food and feed (the food chain) and as a key principle identifies risk analysis - a process consisting of three components: risk assessment, risk management and risk communication. The legal basis for the European Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) is Regulation (EC) No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council, specifically Articles 50 - 52. In the Czech Republic, it is defined in Act No. 110/1997 Coll., on foodstuffs and tobacco products, as subsequently amended, and in Act No. 91/1996 Coll., on feedstuffs, as subsequently amended, and in more details it is governed by Government Regulation No. 98/2005 Coll., establishing rapid alert system on emergence of risk of threatening human health by food and feed, which came into force on 1 March 2005. Individual members of the RASFF network in the Czech Republic is the CAFIA, which is at the same time the National Contact Point, Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture, public health protection bodies, veterinary administration bodies, customs services, State Office for Nuclear Safety, Ministry of Justice and Ministry of Agriculture. The CAFIA plays two roles in the system. On one hand, it is a state body supervising compliance with obligations laid down by the Food Act, on the other hand, pursuant to Article 15(4) of this Act, it is the National Contact Point (NCP) for the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) in the Czech Republic. In 2005, the CAFIA received 51 notifications through NCP; of this, 24 (47%) fell within CAFIA competencies which ensured their investigation in the field and through additional notification informed back on the results. The Czech Trade Inspection participated in investigation of one case. A total of 38 notifications regarding market inspection were sent from the Czech Republic through NCP; of this, 31 cases (82%) arose from CAFIA inspection activities. In connection with import controls of food and raw materials originating in third countries, NCP notified 7 cases of consignments rejected on borders and not placed on the market. The CAFIA is involved in these cases together with customs services in accordance with agreement on mutual collaboration and cooperation, concluded between the CAFIA and the General Directorate of Customs.eng
dc.date.accepted2007-06-07
dc.description.departmentEkonomická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineObchodně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Ekonomická fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam