Porovnání individuálního vývoje zralosti oocytů jikernaček jesetera malého (Acipenser ruthenus) v průběhu předvýtěrového období při odlišných teplotních podmínkách odchovného prostředí.
Abstrakt
Cílem diplomové práce bylo vypracování studie o vlivu teploty na vývoj zralosti ovocytů jikernaček jesetera malého v průběhu předvýtěrového období. A dále vypracování literární přehledu o tomto druhu.
Na přelomu roku 2013 a 2014 byl proveden experiment s jikernačkami jesetera malého. Experimentální ryby se rozdělily do 2 hlavních skupin. 1. skupina byla exponována oteplené vodě a 2. skupina vodě o přírodní teplotě. U obou skupiny se vždy zhruba po měsíci provedly 4 biopsie ovocytů. Odebrané vzorky byly měřeny a dále se vypočítal polarizační index ovocytu (PI).
Pro přesnější zpracování výsledků se uvnitř skupin rozdělily ryby vždy na 2 podskupiny dle PI při 1. biopsii. 1. podskupiny měly při 1. biopsii PI 12,5 % a 2. podskupiny PI > 12,5 %.
U méně zralých jikernaček byl vliv teploty statisticky signifikantní (p < 0,05), zatímco u více zralých jikernaček tomu bylo naopak (p > 0,05). Z celkového hodnocení skupin vyplývá, že teplota neměla signifikantní význam pro rychlost zrání ovocytů.
Výsledky experimentů poukazují na to, že metodu nahřívání je možné využít k urychlení dozrávání zejména u méně zralých ryb a k synchronizaci výtěru s ostatními jikernačkami.