Analýza prostředí hotelového zařízení
Abstrakt
Práce je zaměřena na analýzu vnějšího a vnitřního prostředí vybraného hotelového zařízení, jež je souhrnně nazývána jako situační analýza. Na základě studia odborné literatury se literární rešerše zaměřuje na určení vnitřního
a vnějšího prostředí a následně jsou popsány nástroje situační analýzy. Východiskem praktické stránky této práce
je využití základních metod situační analýzy k posouzení jednotlivých faktorů a vlivů působících na chod podniku, určení odpovídající strategie a návrh na zlepšení situace hotelového zařízení. Nejprve jsou vymezeny vlivy působící z vnějšího prostředí na hotelové zařízení skrze PESTE analýzu a následně je určena míra a významnost těchto vlivů. Pro zhodnocení aspektů konkurenčního prostředí je využit Porterův model pěti konkurenčních sil. Rozbor portfolia je zpracován
na základě BCG matice. Díky interním zdrojům hotelového zařízení byla vypracována geografická a demografická
segmentace hostů. U veškerých analýz jsou stanoveny závěry hodnotící konkrétní hlediska dílčích analýz. Konečné
výsledky jsou zaneseny do SWOT analýzy, která slouží ke stanovení strategie a doporučení návrhu na zlepšení stávající situace.