Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVolek, Tomáš
dc.contributor.authorZeman, Radek
dc.date.accessioned2022-03-08T13:29:24Z
dc.date.available2022-03-08T13:29:24Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/37648
dc.description.abstractCílem této práce je posoudit vazbu mezi produktivitou práce a konkurenceschopností podniků. Nezbytnou podmínkou je nejdříve určit vhodné ukazatele měřící konkurenceschopnost. Vazba je zkoumána u malých a středních podniků působících ve zpracovatelském průmyslu, konkrétně v oddíle CZ-NACE 10. Výroba potravinářských výrobků. Nejdříve je provedena analýza vývoje produktivity práce a zvolených ukazatelů měřících konkurenceschopnost, konkrétně se jedná o ukazatele rentability tržeb (ROS) a aktiv (ROA), běžné likvidity a indexu IN05. Poté je za pomoci korelační a regresní analýzy zjišťován vztah mezi produktivitou práce a konkurenceschopností měřenou pomocí zvolených ukazatelů. Z výsledků byl zjištěn významný pozitivní vztah mezi produktivitou práce a ukazateli ROA a ROS. Malé a střední podniky působící v potravinářském průmyslu tak mohou prostřednictvím zvyšování produktivity práce zvyšovat hodnoty ukazatelů rentability ROA a ROS, a tím také zvyšovat svou konkurenceschopnost. Tyto ukazatele se rovněž projevily jako vhodný nástroj pro měření konkurenceschopnosti podniku, zejména pak v potravinářském průmyslu ČR. U běžné likvidity a indexu IN05 se vazba s produktivitou práce nepodařila blíže vysvětlit.cze
dc.format73 s. (99 757 znaků)
dc.format73 s. (99 757 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectproduktivita prácecze
dc.subjectkonkurenceschopnostcze
dc.subjectrentabilita aktivcze
dc.subjectrentabilita tržebcze
dc.subjectmalé a střední podnikycze
dc.subjectpotravinářský průmyslcze
dc.subjectlabour productivityeng
dc.subjectcompetitivenesseng
dc.subjectreturn on assetseng
dc.subjectreturn on saleseng
dc.subjectsmall and medium-sized enterpriseseng
dc.subjectfood industryeng
dc.titleVazba mezi produktivitou práce a konkurenceschopností podnikůcze
dc.title.alternativeThe Link between Labour Productivity and Firm Competitivenesseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46393
dc.description.abstract-translatedThe goal of this thesis is to assess the link between labour productivity and firm competitiveness. An indispensable condition is to identify appropriate indicators measuring competitiveness. The link is examined in small and medium-sized companies active in manufacturing industry, specifically in section CZ-NACE 10. Manufacture of food products. First, an analysis of labour productivity and selected competitiveness indicators is made. Selected competitiveness indicators are Return on Assets (ROA), Return on Sales (ROS), Current Liquidity and index IN05. The relationship between labour productivity and competitiveness measured by selected indicators is examined by correlation and regression analysis. The significant positive link was found between labour productivity and competitiveness measured by ROA and ROS. Small and Medium-sized companies active in food industry can improve their ROA and ROS, and through this also competitiveness, by increasing their labour productivity. These indicators have also proved to be an appropriate tool for measuring the competitiveness of the company, especially in the food industry in the Czech Republic. The link between labour productivity and competitiveness measured by current liquidity and index IN05 was not explained in more detail.eng
dc.date.accepted2018-05-31
dc.description.departmentEkonomická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineŘízení a ekonomika podnikucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Ekonomická fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam