Vliv krmení raného plůdku jesetera malého <i>(Acipenser ruthenus)<i></i></i> obohacenými naupliemi žábronožky (r. <i>Artemia<i></i></i>) na jeho růst a přežití
Abstrakt
Cílem práce je experimentálně ověřit vliv použití nauplií žábronožky (r. Artemia) obohacených polynasycenými mastnými kyselinami na přežití a růst plůdku jesetera malého (Acipenser ruthenus) v kontrolovaných podmínkách prostředí. Uvedený způsob výživy se osvědčil u některých druhů ryb náročných na masový odchov v kontrolovaných podmínkách prostředí (některé mořské druhy ryb, jeseteři, treska, okounovité).
Metodický postup práce bude spočívat ve zpracování literární rešerše zaměřené jednak na použití obohacených živých krmiv pro odchov plůdku ryb, jednak na současný stav technologie odchovu raného plůdku jesetera malého. Vlastní experimentální část bakalářské práce obsahuje uskutečnění experimentu s odchovem plůdku jesetera malého v laboratorních podmínkách v průtočných akváriích (součást recirkulačního systému). Experiment bude zahrnovat 2 - 3 různé varianty krmení obohacenými živými naupliemi žábronožek (lišící se délkou podávání obohacené potravy, příp. jiným faktorem) a kontrolní variantu (krmenou neobohacenými naupliemi žábronožek), vždy ve 3 opakováních. Po rozkrmení naupliemi žábronožky bude proveden převod na dekapsulovaná vajíčka žábronožek. Krmení bude prováděno v několikahodinových intervalech v předem určených dávkách s ohledem na aktuální biomasu odchovávaného plůdku. Teplota vody bude udržována na optimálních hodnotách pro tento druh ryby (18 - 22\st{}C). V průběhu odchovu bude denně evidován úhyn. Předpokládaná délka odchovu je 21 - 30 dnů. V průběhu odchovu bude provedeno šetrné přelovení plůdku (při němž budou odebrány vzorky pro stanovení mokré hmotnosti, délkových a kondičních ukazatelů a provedeny případné úpravy koncentrace obsádek). Za jednotlivá dílčí období odchovu i celkově budou statisticky vyhodnoceny parametry: přežití, délkový a hmotnostní růst (vč. variability), výskyt kanibalů, výskyt deformovaných jedinců, krmný koeficient a testována průkaznost dosažených rozdílů.