dc.contributor.advisor | Kadlec, Jaromír | |
dc.contributor.author | Osinková, Radka | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:07:22Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:07:22Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-04-20 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/38901 | |
dc.description.abstract | Konopí seté (Cannabis sativaL.) patřilo již od pradávna k plodinám s širokým využitím v nejrůznějších odvětvích,od lékařství, textilního průmyslu a papírenství až po výrobu provazů či tětiv do luků. Díky své adaptabilitě a širokým možnostemuplatnění se konopí postupně rozšířilodo celého světa. Konopné semeno bylo v minulosti běžnou součástí jídelníčku především chudších lidí. Tato práce řeší potenciál využití konopného semene v potravinářství jako prevence nejrůznějších typů onemocnění,a to od zánětů či kožních problémů až po civilizační choroby, jako jsou kardiovaskulární či nádorová onemocnění. K hlavním tělu prospěšným látkám v těchto jednosemenných nažkách patří v závislosti na podmínkách pěstování a rozmanitosti odrůd přibližně 25 % bílkovin,28 % sacharidů, 6 % popelovin a 35 % vysoce kvalitního oleje. Významný je také obsah vitaminů E, C, B1, B2, B3 a B6, minerálních látek, především fosforu, draslíku, hořčíku, síry, vápníku, železa a zinku,či proteinů globulinu edestinu (65 %) a albuminu (33%), jež obsahují nutričně významné množství všech esenciálních aminokyselin nezbytných pro lidské zdraví.
Konopná semena mají jeden z nejkvalitnějších rostlinných olejů,který obsahuje
80 % polynenasycených mastných kyselin a pouze kolem 10% nasycených mastných kyselin. Ideální poměr 3:1 pro lidský organismus představují v konopném semeni obsažené esenciální mastné kyseliny n-6 a n-3,gama-linolová(50-70%) a alfa-linolenová (15-25%)zvyšující jeho nutriční hodnotu. Semena jsou také dobrým zdrojem n-6
polynenasycené mastné kyseliny linolenové (1-6%), jež může být nápomocná při roztroušené skleróze či syndromu ADHD. Sortiment výrobků z konopného semene je neustále rozšiřován, příkladem mohou být oleje, mouky,
müsli tyčinky, čokolády, těstoviny či konopný nápoj. | cze |
dc.format | 51 s. (85 939 znaků) | |
dc.format | 51 s. (85 939 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Klíčová slova: konopí seté | cze |
dc.subject | civilizační choroby | cze |
dc.subject | racionální výživa | cze |
dc.subject | konopné semeno | cze |
dc.subject | Key Words: Cannabis sativa L. | eng |
dc.subject | hempseed | eng |
dc.subject | diseases of affluence | eng |
dc.subject | rational nutritio | eng |
dc.title | Potravinářské využití konopného semene a jeho význam v racionální výživě člověka | cze |
dc.title.alternative | Food use of cannabis seeds and its importance in the rational human nutrition | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 47981 | |
dc.description.abstract-translated | Cannabis Sativa L. has been widely used since time immemorial in various areas, from medicine, textile industry and paper production to manufacturing of ropes or bowstrings. Thanks to its adaptability and wide usage, it has gradually spread all over the world. In the past, hempseed was a common part of the menu, mainly for the poorer population. This work addresses the potential for using hempseed in food industry, predominantly for prevention of various types of maladies, from inflammations or skin problems to diseases of affluence such as cardiovascular illnesses or cancer. Amongst the main beneficial ingredients in these one-seed pods we find, in dependence on the conditions in which they are grown and on the differences in varieties, approximately 25 % protein, 28 % carbohydrates, 6 % minerals a 35 % high-quality oil. There is a good content of vitamins E, C, B1, B2, B3 a B6 and minerals phosphorus, potassium, magnesium, sulphur, calcium, iron and zinc as well as proteins globulin edestin (65 %) and albumin (33 %), which contain nutritionally significant amounts of all essential amino acids indispensable for human health. Hempseed has plant oil of the highest quality containing 80 % unsaturated fatty acids and only about 10 % saturated fatty acids. The fatty acids n-6:n-3, gama-linoleic (50 70 %) and afla-linolenic (15:25 %) represent the ideal-for-humanorganism ratio 3:1 and increase its nutritional value. The seeds are also a good source of n-6 unsaturated fatty acid linolenic (1 - 6 %), which can be helpful for treatment of multiple sclerosis or the ADHD syndrome. The variety of hemp seed product has been steadily increasing with oils, flours, muesli bars, chocolate bars, pasta, or hemp-seed drinks serving as examples. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-13 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství - Zpracování produktů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |