Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVečerek, Libor
dc.contributor.authorZikmund, Jiří
dc.date.accessioned2022-03-09T07:08:13Z
dc.date.available2022-03-09T07:08:13Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/38957
dc.description.abstractVýsledky KU patří k základním zdrojům informací pro chovatele i plemenářské organizace, což souvisí se zlepšováním úrovně chovů a kvality plemen. Cílem práce bylo zdokumentování činnosti a pracovních podmínek plemenářských pracovníků při KU, z toho vyplývající případný návrh optimalizace některých postupů v procesu kontroly mléčné užitkovosti krav uplatňovaných plemenářskou firmou Natural, spol. s r.o. Další část práce obsahuje návrh připařovacího plánu pro vybraný chov skotu za účelem zlepšení jeho užitkové úrovně. V práci bylo sledováno osm chovů, které byly s plemenářskými techniky navštíveny čtyřikrát v rozdílných sezónních podmínkách. V kontrole dojitelnosti byl ve dvou chovech sledován rozdíl v dojitelnosti mezi plemeny české strakaté a holštýnské. Připařovací plán pro vybraný podnik byl vypracován na základě podkladů z kontroly užitkovosti. Sledování prokázalo, že technologie dojíren mají vliv na časovou náročnost průběhu KU, zároveň bylo potvrzeno pozitivní ovlivnění časové náročnosti po přechodu na elektronickou podobu zpracování dokumentace kontroly užitkovosti. V práci jsou uvedeny i další vlivy působící na činnost pracovníka. V kontrole dojitelnosti byla zjištěna průměrná dojitelnost 2,6?0,5 l/min u čtrnácti sledovaných dojnic plemene české strakaté a průměrná dojitelnost 2,4?0,5 l/min u sedmnácti sledovaných dojnic holštýnského plemene. Průměrný nádoj byl 13,7?3,3 l u plemene české strakaté a 17,5?2,1 l u holštýnského plemene. Sestavením připařovacího plánu byl zde dokumentován účel a praktikovaný postup jeho vyhotovení plemenářskou firmou, včetně struktury využívaných údajů KU. V závěru práce jsou na základě zjištěných poznatků z KU uvedena praktická doporučení.cze
dc.format76 s. (89 384)
dc.format76 s. (89 384)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkontrola užitkovosticze
dc.subjectkontrola dojitelnosticze
dc.subjectpřipařovací pláncze
dc.subjectperformance controleng
dc.subjectdairy controleng
dc.subjectcrunching planeng
dc.titleOptimalizace procesu kontroly mléčné užitkovosti skotu prováděného firmou Natural, spol. s r.o.cze
dc.title.alternativeOptimizing the process of dairy cattle milk recording performance by company Natural, spol. s r.o.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50521
dc.description.abstract-translatedThe dairy cattle recording results are among the basic information sources for breeders and breeding organizations, which is related to the improvement of breeding and breed quality. The aim of the work was to document the activity and working conditions of breeders at dairy cattle milk recording, resulting in possible optimization of some procedures in the process of control of dairy cow performance used by breeding company Natural, spol. s r.o. Another part of the thesis contains a draft of a curing plan for selected cattle breeding in order to improve its utility level. The work was followed by eight breeds, which were visited with breeding techniques four times in different seasonal conditions. In the breeding control, the breeding difference between breeds of Czech pheasant and Holstein was observed in two breeds. The preparation plan for the selected enterprise was prepared on the basis of performance monitoring documents. The monitoring showed that the technologies of milking have an impact on the time consuming of the dairy cattle milk recording process, while the positive impact on the time requirements after the transition to the electronic processing of the performance check documentation was confirmed. Other influences on the work of the worker are mentioned in the thesis. In the milk dairy inspection, an average milk yield of 2.6 ? 0.5 l / min was observed in fourteen Czech breed cows and an average fertility rate of 2.4 ? 0.5 l / min in seventeen hounds of the Holstein breed. The average rejuvenation was 13.7?3,3 l for the Czech breed and 17.5?2,1 l for the Holstein breed. By compiling the curing plan there was documented the purpose and the practice of its preparation by the breeding company, including the structure of the dairy cattle milk recording data used. At the end of the thesis, based on the findings from the dairy cattle milk recording, practical recommendations are given.eng
dc.date.accepted2018-05-31
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam