Agrotechnická opatření při pěstování a sklizni Stévie sladké (Stevia Rebaudiana Bertoni) v polních podmínkách
Abstrakt
Stévie sladká neboli Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina s velice zajímavým a doposud s málo využitým potenciálem. Je to subtropická rostlina s až 300x vyšší sladivostí, než je sladivost sacharózy. Často se využívá jako náhrada cukru sladidlo, vhodné pro diabetiky a lidi trpící nadváhou.
Do práce je zapracována charakteristika rostliny, botanický popis, podmínky pěstování a chemické složení rostliny.
Praktická část se zabývá sledováním růstu rostlin Stévie sladké během vegetace, její klíčivostí, rozmnožováním, pěstování v polních podmínkách a přezimováním.
Cílem práce bylo rozšíření poznatků z hlediska pěstování, způsobu rozmnožování a možnosti přezimování rostlin Stévie sladké. Byl založen polní pokus, se zaměřením na teplotní ukazatele během vegetačního období a její vliv na celkové množství přezimovaných rostlin. Byl hodnocen výnos suché hmoty rostlin z jednotky plochy a statistické zpracování s vyhodnocením výsledků.