Polymorfismus kandidátního lokusu a jeho vliv na technologickou jakost mléka
Abstrakt
Tato diplomová práce vznikla při studiu vlivu polymorfních variant lokusu mléčného proteinu betakaseinu (BCN) na znaky produkce a technologickou jakost mléka. Genotypy -kaseinu (gen CSN2) byly stanoveny metodou PCR-RFLP. Stanovení genotypů AA, AB a BB bylo uskutečněno u 731 dojnic. Výsledky genotypových frekvencí prokázaly, že genotyp BB byl ve zkoumané populaci zastoupen zhruba pětkrát častěji než heterozygoti AB a třicetkrát častěji než homozygoti AA. U 418 vzorků byl analyzován vliv genotypů BCN na produkci a složení mléka. V této části nebyl zjištěn statisticky významný vliv genotypů či alel. Následná analýza vlivu genotypů a alel na syřitelnost a kysací schopnost mléka proběhla u 119 vzorků. Výsledky nepotvrdily statisticky významný efekt na koagulaci mléka. V analýze jogurtového testu se projevil vliv genotypů. To by mohlo znamenat, že genotyp AA je spojen s vyšší kysací schopností a genotyp AB s nejnižší. Ovšem výsledky mohly být ovlivněny nižší četností souboru a nerovnoměrnou frekvencí genotypů ve zkoumané populaci.