Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorZemenová, Pavlína
dc.date.accessioned2022-03-09T07:23:50Z
dc.date.available2022-03-09T07:23:50Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2017-08-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39238
dc.description.abstractTato bakalářská práce s názvem Nutriční stav a příjem potravy u klientů v domově seniorů se snaží zmapovat celkový stav výživy seniorů. Zaměřuje se na seniory žijící v domově seniorů v Jihočeském kraji, ve kterém chybí nutriční terapeut. Hodnocení výživového stavu bylo provedeno zejména pomocí standardizovaných screeningových dotazníků, sledování příjmu stravy, následných propočtů a laboratorního vyšetření krve s cílem zjistit hodnoty vitaminu D. Práce je klasicky členěna do dvou částí. Teoretické a praktické. Teoretická část vychází z definice stáří a stárnutí, a to i po demograficko-prognostické stránce. Zaměřuje se na domovy pro seniory a s tím spojenou legislativu vázající se na přítomnost nutričního terapeuta v domově pro seniory z důvodu poskytování léčebné výživy. V návaznosti na tuto problematiku rozebírá dietním systémem a programem Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory, který je jedním způsobem pro zavedení odborné a garantované nutriční péče. Dále se soustředí na hodnocení nutričního stavu seniorů pomocí různých nástrojů a na fyziologické změny organismu ve vyšším věku. Práce nezapomíná ani na výživová doporučení pro seniory. Východiskem pro praktickou část bylo stanovení pěti výzkumných cílů a dvou výzkumných otázek. Výzkumného šetření se zúčastnilo 20 klientů senior domu. Sedmnáct žen a tři muži. Základní hodnocení výživového stavu seniorů bylo provedeno pomocí "Mini Nutritional Assessment" dotazníku, který odhalil u čtyř klientů riziko možného vzniku podvýživy a u dvou klientů přímé ohrožení podvýživou. Propočty nabízené stravy a reálného příjmu potravy byly provedeny v programu "Nutriservis Profesional". Nabízená strava obsahovala ve většině zkoumaných diet (strava základní, dieta diabetická a dieta šetřící) přijatelné množství bílkovin (přibližně 15 % bílkovin (85-90 gramů) z celkového energetického přísunu denně. Množství sacharidů, opět u všech typů diet, činilo přibližně 45 % (255 gramů) z celkového energetického přísunu za den. Průměrný přísun tuků, u všech diet, byl vypočítán asi na 40 % (100 gramů). Tyto hodnoty moc nezapadaly do představ o správné léčebné výživě České asociace sester, Sekce nutričních terapeutů. Klienti ve většině případů konzumovali méně stravy, než jim bylo nabídnuto, ovšem ani tak se nedostali pod svůj teoretický optimální energetický příjem. Jejich potřeby byly vesměs pokryty. Hodnoty vitaminu D v krvi byly dle očekávání nízké u téměř všech klientů. Průměrný příjem ze stravy činil 4,4 mikrogramů vitaminu D. Průměrné hodnoty v krevním séru nabývaly hodnot kolem 11,43 mikrogramů/l. Samotnou stravou nelze pokrýt potřebné doporučené denní dávky vitaminu D. A díky minimálnímu pohybu seniorů na slunečním světle nelze dosáhnout požadovaných hodnot bez suplementace vitaminem D. Domovu pro seniory by pomohla přítomnost nutričního terapeuta, který by účinně zavedl funkční dietní systém zaručující správnost poskytované stravy pomáhající detekovat klienty ohrožené podvýživou, a který by dokázal tyto rizika odvrátit, zmírnit nebo je již více neprohlubovat.cze
dc.format75 s.
dc.format75 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectNutriční péčecze
dc.subjectdomov pro seniorycze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectseniorcze
dc.subjectvitamin Dcze
dc.subjectNutritional careeng
dc.subjectretirement homeeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectelderlyeng
dc.subjectvitamin Deng
dc.titleNutriční stav a příjem potravy u klientů v domově seniorůcze
dc.title.alternativeNutritional status and food intake for clients in retirement homeeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50707
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis called Nutritional status and food intake for clients in retirement home endeavours to map general nutritional status of the elderly. It is concentrated on the elderly living in retirement home without nutritionist in South Bohemian region. Evaluation of nutritional status was performed by standardized screening form, monitoring food intake, follow-up calculations and laboratory testing due to blood vitamin D content. The thesis is typically divided into two parts. Theoretical and practical. Theoretical part is patterned on definition of age and ageing. These two phenomena are analysed on demographic and prognostic aspect. It is focused on retirement home and legislation associated with presence nutritionist in retirement home by reason providing medical nutrition. It is analysed dietetic system and project called External Evaluation of Nutritional Care Quality in Rest Homes. This project is one way how to implement professional and guaranteed nutritional care. About this issue, the thesis is concentrate on evaluation of nutritional status by using various instruments and on physiological changes of organism in later life. And it does not forget to nutrition recommendation for the elderly. A foundation of practical part of thesis sets five research targets and two research question. Twenty clients of retirement home participate in research. It was seventeen women and three men. Basic assessment of nutritional status of the elderly was performed by form called "Mini Nutritional Assessment ", which reveals danger of commencement of malnutrition at four clients and direct danger of malnutrition at two clients. Calculations of offered food and real food intake were made by software called "Nutriservis Profesional". Offered food contains acceptable number of proteins in major part of researched diet (basic diet, diabetic diet and resting diet). It was 15 % proteins (85-90 grams) from the whole energetic food intake per day. The number of carbohydrates of all researched diet was almost 45 % (255 g) from the whole energetic food intake per day. Average fat intake of all researched diet was 40 % (100 g). All these values were not in Česká asociace sester, Sekce nutričních terapeutů ´s opinion about right medical nutrition. Most clients did take in all offered food. But their needs were satisfied, because they eat more than their optimal energetic intake. Not surprisingly, a blood vitamin D content was low at almost all of clients. Average vitamin D intake from food was 4,4 micrograms. Average numbers in blood was about 11,43 micrograms/l. It is not possible to cover recommended daily allowance of vitamin D by food. Because of minimal movement of clients on sunlight it is impossible achieve required figure without vitamin D supplementation. Nutritionist presence would help to implement functional diet system in the retirement home. This system guarantees harmless offered food and helps search for malnutrition clients. And it can turn away, moderate or does not develop danger of malnutrition.eng
dc.date.accepted2018-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeZimmelová, Petra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam