Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorHonzejková, Kateřina
dc.date.accessioned2022-03-09T07:25:55Z
dc.date.available2022-03-09T07:25:55Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39355
dc.description.abstractVýživa školních dětí je stále častějším tématem nejrůznějších debat a to jednak z hlediska správného a zdravého vývoje dítěte, tak z hlediska prevence proti civilizačním nemocem ve věku pozdějším. Moje práce na téma "Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Již zmíněná teoretická část se věnuje základům stravování dětí daného věku. Důraz je kladen především na jednotlivé makronutrienty, jejich zdroje a doporučené dávky pro děti daného věku. Neméně důležité makronutrienty, tekutiny a vláknina jsou zmíněny také i se zdroji a doporučenými dávkami. Samostatnou kapitolou, kterou jsem se rozhodla zařadit, je pak alternativní stravování, které v dnešní moderní společnosti nabírá na oblíbenosti. Důvodem je lepší přístup veřejnosti ke zdrojům informací o těchto způsobech stravování, dále pak mimo jiné také rostoucí nabídka sortimentu speciálních potravin jako jsou vegetariánské a veganské potraviny, ale také například raw produkty. Výzkumná část byla vedena jak formou kvantitativního dotazníkového řešení, tak formou kvalitativního zápisu stravy vybranou skupinou dětí. Výzkumným souborem je 83 dětí v rozmezí věku 9-11 let vybrané základní školy. Mým hlavním cílem bylo kvantitativně zmapovat především frekvenci stravy u celého výzkumného souboru respondentů. U osmi vybraných jedinců probíhal i kvalitativní výzkum se zaměřením na kvalitu stravy s důrazem na makronutrienty a sůl.cze
dc.format78
dc.format78
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVýživa dětícze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectfrekvence stravycze
dc.subjectkvalita stravycze
dc.subjectalternativní směry výživycze
dc.subjectChild Nutritioneng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectmeal frequencyeng
dc.subjectdiet qualityeng
dc.subjectalternative directions of nutritioneng
dc.titleHodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípěcze
dc.title.alternativeFrequency And Quality Assesment of Nourishment of School-age Children - year 4, ZŠ 28. října Česká Lípa primary schooleng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54426
dc.description.abstract-translatedSchool children nutrition is increasingly the topic of various debates, both in terms of the correct and healthy development of the child, as well as in the prevention of civilization diseases in the later age. My thesis on the topic of "Frequency And Quality Assesment of Nourishment of School-age Children - year 4, ZŠ 28. října Česká Lípa primary school" is divided into two separate parts - the theoretical and research part. The above mentioned theoretical part deals with the essentials of children nutrition of the given age. Emphasis is placed on the individual macro-nutrients, their sources, and recommended doses for children of the given age. Equally important macronutrients, fluids, and fiber are also mentioned alongside with sources and recommended doses. A separate chapter that I chose to include is alternative alimentation that is becoming popular in today's modern society. This is due to better public access to information sources about these diets, as well as, among other things, the growing range of alternative foods such as vegetarian and vegan foods as well as raw products. The research part was conducted both in the form of a quantitative questionnaire and in the form of a qualitative record of the diet kept by a selected group of children. The research group comprised of 83 children in the range of 9 -11years of age attending the above mentioned selected elementary school. The main objective of the thesis was to quantitatively map the frequency of meals for the entire research group of respondents. Additionally, eight selected individuals from the group also underwent a qualitative research focusing on the quality of the diet with an emphasis on macronutrients and salt.eng
dc.date.accepted2018-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBaloun, Ingrid


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam