Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorNováková, Adéla
dc.date.accessioned2022-03-09T07:26:00Z
dc.date.available2022-03-09T07:26:00Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39358
dc.description.abstractCílem práce s názvem ,,Vietnamská kuchyně" bylo zmapovat nejčastěji konzumovaná vietnamská jídla, propočítat jejich nutriční a výživovou hodnotu a popsat jejich technologický postup. Byla vytvořena výzkumná otázka: Jaké nutriční hodnoty mají čtyři nejčastěji konzumovaná vietnamská jídla? Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na popsání vietnamské kuchyně. Popisuje kulturu této kuchyně a její zvyky, zásady a zajímavosti. Zabývá se především kulturou stravování a jejími odlišnostmi, společenskými zvyky u stolu a zvyky při přípravě jídla či naopak nevhodným chováním při jeho konzumaci. Část práce popisuje typické suroviny a přísady, jejich využití a výrobu. Praktická část byla zpracována kvalitativním výzkumem. Zaměřuje se na energetické a nutriční propočítání tradičních vietnamských jídel. Popisuje recepty a technologické postupy propočítaných pokrmů získaných od vietnamských rodin žijících v Česku. Receptura je tedy přizpůsobena určitým rodinným zvykům. Propočítávání hodnot proběhlo v programu Nutriservis Professional a nahlížením do hodnot uvedených na obalech. Vietnamská kuchyně je velmi pestrá a rozmanitá. Upřednostňuje kvalitu před kvantitou. S ohledem na suroviny a zásady této kuchyně se dá pokládat za celkem zdravou. Práce by mohla být přínosem jako studijní materiál pro studenty zdravotně sociální fakulty a jako materiál pro nutriční terapeuty při sestavování jídelníčků. Přínos by dále mohl být pro širokou laickou veřejnost zajímající se o vietnamskou kuchyni a její kulturu.cze
dc.format48 s.
dc.format48 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkuchyně; stolování; rýže; polévka; pokrm; tradicecze
dc.subjectcuisine; dining; rice; soup; meal; traditioneng
dc.titleVietnamská kuchyněcze
dc.title.alternativeVietnamese cuisineeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54431
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis called Vietnamese cuisine was to chart the most often consumed Vietnamese meals and to count their nutrition facts. The research question was asked: What nutrition facts do the four most consumed Vietnamese meals have? The theoretical part of the bachelor's thesis is focused on the description of the Vietnamese cuisine. It describes the culture of this cuisine, its customs, principals and curiosities. It mainly focuses on the culture of eating and its differences, social habits at the table, customs during preparation and, on the contrary, inappropriate behaviour while eating the meals. Part of the work depicts typical ingredients and additives, their use and production. The practical part was done by qualitative research. It focuses on energetic and nutrition calculation of the Vietnamese meals. It describes recipes and technological procedures of the calculated meals acquired from Vietnamese families living in the Czech Republic. The recipes are adapted to family habits. The calculation of the values was processed in Nutriservis Professional software and by reading the values written on packaging. Vietnamese cuisine is very colourful and diverse. It prefers quality to quantity. With respect to ingredients and principals of this cuisine, we can consider it quite healthy. The thesis can be a contribution as a study material for students of medical and social faculties and as a material for nutrition specialists in making diet plans. It can also be a contribution to anyone interested in Vietnamese cuisine.eng
dc.date.accepted2018-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBaloun, Ingrid


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam