Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPokorná, Jitka
dc.contributor.authorMartínková, Barbora
dc.date.accessioned2022-03-09T07:28:43Z
dc.date.available2022-03-09T07:28:43Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-08-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39454
dc.description.abstractBakalářská práce ,,Výživa u dialyzovaných pacientů", kterých je v současné době v České republice okolo 6 000, se zabývá výživou u pacientů, kteří pravidelně dochází na dialyzační léčbu. Teoretická část se zaměřuje na anatomii a fyziologii ledvin, dále jsou v této části rozebírána stádia selhání ledvin a možnosti náhrady funkce ledvin. Dále je teoretická část zaměřena na dietní opatření u dialyzovaných pacientů, na vhodné a nevhodné potraviny a technologickou úpravu. Cílem práce je zmapovat informovanost pacientů a jejich rodin ohledně diety dialyzovaného pacienta a zhodnotit jídelníčky u těchto pacientů, zhodnotit zastoupení základních živin, draslíku, fosforu a vápníku v jejich dietě. Praktická část byla provedena prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Výzkumného šetření se účastnilo šest respondentů, kteří pravidelně dochází na dialýzu. Na základě vyhodnocení týdenního jídelníčku každého respondenta a propočítání denních doporučených hodnot byl výsledek velice negativní. Všichni respondenti přijímali nižší množství energie, než jim bylo vypočítáno. Stejně tomu tak bylo i u základních živin. Pozitivním zjištěním bylo, že omezování draslíku se daří všem respondentům a omezování fosforu většině. Pouze jeden respondent splňuje doporučené množství vápníku pro dialyzované pacienty. Z výsledků je zřejmé, že pouze jeden respondent dodržuje dietní opatření. Většina pacientů nedokázala uvést, jaké jsou pro ně vhodné a nevhodné potraviny. Bohužel je to zapříčiněno tím, že žádný z respondentů neuvedl nutričního terapeuta nebo terapeutku jako zdroj informací o dietním opatření.cze
dc.format61 s. (92 004 znaků)
dc.format61 s. (92 004 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectLedvinycze
dc.subjectdialýzacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectselhání ledvincze
dc.subjectdietní opatření.cze
dc.subjectKidneyseng
dc.subjectdialysiseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectkidney failureeng
dc.subjectdietary measures.eng
dc.titleVýživa u dialyzovaných pacientůcze
dc.title.alternativeThe nutrition of patients undergoing dialysiseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54691
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis "The nutrition of patients undergoing dialysis"(whose count is around 6000 in the Czech Republic), deals with the nutrition of patients who regularly undergo treatment by dialysis. The theoretical part focuses on the anatomy and physiology of kidneys. Moreover, the stages of kidney failure and the possibilities of compensation of the kidney function are discussed. Furthermore, the theoretical part of the thesis focuses on dietary measures by patients undergoing dialysis, suitable and unsuitable groceries and their technological adjustment. The aim of the thesis is to map out the awareness of the patients and their families about the diet of a patient undergoing dialysis and to evaluate the menus of the patients, mainly the presence of basic nutrients potassium, phosphor and calcium in their diets. The practical part of the thesis was carried out by qualitative research. Six respondents who are regularly treated by dialysis participated in the research. On the basis of the evaluation of weekly menu of each respondent and counting guideline daily amounts the result was very negative. All respondents have received less amount of energy then what was counted for them. The same applied for basic nutrients. A positive finding was, that all of the respondents have been successful in reducing potassium and most of them have been able to reduce phosphor. Only one respondent fitted in the recommended amount of calcium for patients undergoing dialysis. From the results is obvious, that only one respondent abides by dietary recommendations. Most of the patients couldn't say which groceries are suitable for them and which are not. Unfortunately, the cause of this is, that not one of the respondents listed a nutrition therapist as a source of dietary measures.eng
dc.date.accepted2018-09-13
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePešková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam