Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPokorná, Jitka
dc.contributor.authorVotavová, Markéta
dc.date.accessioned2022-03-09T07:28:50Z
dc.date.available2022-03-09T07:28:50Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39457
dc.description.abstractCílem této bakalářské práce bylo zmapovat stav výživy u pacientů s ileostomií a jejich stravovací preference a omezení. Výzkumný soubor se skládal z 11 dospělých respondentů, z nichž 9 respondentů mělo ileostomii, 1 žena měla kolostomii a 1 žena měla jejunostomii. Výzkum byl zpracován kvalitativně formou řízeného rozhovoru, záznamu týdenního jídelníčku a antropometrického měření (BMI, obvod paže a obvod pasu). Pro rozhovor bylo připraveno 48 otázek zaměřených na osobní údaje, stravovací zvyklosti a konzumaci jednotlivých druhů nápojů a potravin. Zaznamenané odpovědi byly doslovně přepsány a poté vyhodnoceny individuálně u každého respondenta. Pro respondenty byly vypracovány formuláře pro záznam jídelníčku, které byly po vyplnění zpracovány v programu Nutriservis. Zjištěné průměrné výživové hodnoty byly porovnány s doporučenou denní potřebou energie a živin. Většina respondentů měla v jídelníčku nedostatek energie i živin. Hodnoty BMI ukázaly, že většina respondentů má nadváhu nebo obezitu prvního stupně a hodnoty obvodu pasu ukazovaly u většiny respondentů vysoké riziko kardiovaskulárního onemocnění. Podle hodnot obvodu paže nebylo zjištěno riziko malnutrice u žádného respondenta. Z odpovědí vyplynulo, že stravování u ileostomie je zcela individuální a neexistuje striktní dietní režim. Velký vliv na stravování měly osobní chuťové preference, doba od operace a příčina ileostomie. Výsledky tohoto výzkumu by mohly sloužit pracovníkům ve zdravotnických zařízeních k informování pacientů s ileostomií, ale především by mohly být výsledky využity samotnými pacienty, kteří by se tak mohli lépe zorientovat ve stravování a tím předejít možnému vzniku zdravotních komplikací.cze
dc.format95 s.
dc.format95 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectIleostomiecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectvýživový stavcze
dc.subjectjídelníčekcze
dc.subjectživinycze
dc.subjectomezenícze
dc.subjectIleostomyeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutritional conditioneng
dc.subjectfood diaryeng
dc.subjectnutrientseng
dc.subjectrestrictioneng
dc.titleVýživa pacientů s ileostomiícze
dc.title.alternativeNutrition of patients with ileostomyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54695
dc.description.abstract-translatedThe aim of this bachelor thesis was to determine a nutritional condition of patients with ileostomy and preferences and restrictions of their nutrition. The research ensemble was consisted of 11 adult respondents, of whom 9 respondents had ileostomy, 1 woman had colostomy and 1 woman had jejunostomy. The research was processed qualitatively in the form of structured interview, a weekly food diary record and an anthropometric measurement (BMI, arm circumference and waist circumference). For the interview was prepared 48 questions focused on personal data, eating habits and a consumption of individual types of beverages and food. The recorded responses were literally rewritten and then were individually evaluated for each respondent. The food diary forms were prepared for the respondents and after filling were processed in the Nutriservis program. The identified average nutritional values were compared with the recommended daily need of energy and nutrients. Most of the respondents had a lack of energy and nutrients in the food diary. BMI values showed that most respondents were overweight or had the first degree obesity and the waist circumference values showed a high risk of cardiovascular disease for most respondents. Depending on the values of the arm circumference, there was found no risk of malnutrition for any respondents. The responses showed that an eating option for ileostomy patients is completely individual and there is no strict dietary regime. A big influence on eating had personal taste preferences, elapsed time from surgery and a cause of ileostomy. The results of this research may serve employees in healthcare facilities to inform patients with ileostomy but, above all, the results may be used by patients themselves, who may improve their orientation in eating and thus may prevent a possible occurrence of health complications.eng
dc.date.accepted2018-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBenda, Karel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam