• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Spojení stravy s warfarinem v seniorském věku

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (750.0Kb)
    Posudek vedoucího práce (482.0Kb)
    Posudek oponenta práce (557.5Kb)
    Průběh obhajoby práce (339.6Kb)
    Datum
    2018
    Autor
    Nováková, Tereza
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Strava při užívání warfarinu je velmi diskutované téma. Bakalářská práce se zaměřuje na spojení stravy s warfarinem v seniorském věku. Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popisována antikoagulační léčba, warfarin, nové perorální antikoagulace, vitamin K, spojení stravy s warfarinem a senioři. Cílem praktické části bakalářské práce je zjistit, zda mají senioři povědomí, že užívání warfarinu a antikoagulační léčby může souviset se stravou. Ke zjištění informací pro praktickou část bakalářské práce je užita metoda kvalitativního výzkumu, přesněji polostrukturovaného rozhovoru. Tyto rozhovory byly uskutečněny s osmi seniory v nemocnici a dvěma seniory v domácím prostředí. V další části práce byl vyhodnocen pětidenní jídelníček všech deseti seniorů prostřednictvím programu Nutriservis, databáze USDA a literatury od Kohouta et al., 2007. Hodnoty, které jsou výstupem z tohoto programu, databáze a uvedené literatury, byly porovnány s odhadovanými hodnotami vitaminu K nad 65 let, které jsou uvedeny v publikaci Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. Problematika se stravou spojenou s užíváním warfarinu je vnímána vcelku dobře. Z výsledků práce vyplývá, že největší chybou, kterou senioři dělají, je vynechání zeleniny z jídelníčku kvůli strachu porušení léčby warfarinem. Dále se domnívají, že zelenou zeleninu by neměli konzumovat vůbec. Proto by bylo třeba se zaměřit na informovanost pacientů o nevyřazování zeleniny z jídelníčku a na ukázání vhodných a nevhodných potravin. Zásah nutričního terapeuta, který by s pacientem podrobněji prodiskutoval problematiku kolem spojení stravy s warfarinem, se jeví jako klíčový. Bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro seniory užívající warfarin.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39460
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV