Splňují ryby chované v biologickém rybníku napájeném vodou z ČOV požadavky na hygienickou kvalitu masa?
Abstrakt
Bakalářská práce se zabývá posouzením vlivu biologického rybníka napájeného vodou z ČOV na hygienickou kvalitu rybího masa. Cílem bylo vyhodnotit hygienickou kvalitu svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) z rybníka zatíženého odpadními vodami z ČOV z pohledu obsahu toxických kovů, persistentních organických látek a organoleptických vlastností. Sledované ryby pocházely z prostředí napájeném vyčištěnou odpadní vodou z ČOV a kontrolní lokality napájené vodou z řeky Blanice. Ve svalovině ryb byly sledovány koncentrace vybraných toxických kovů (Hg, Cd, Pb, As) a persistentních organických látek (PCB, DDT, HCH, HCB) ve 4 skupinách ryb po 0, 14, 30 a 90 dnech expozice. Výsledky obsahu toxických kovů a POPs byly porovnány s platnými hygienickými limity pro svalovinu ryb. Organoleptické posouzení bylo provedeno na konci experimentu pro vůni, chuť, pachuť a konzistenci svaloviny. Veškeré naměřené hodnoty byly v souladu s legislativními předpisy, u žádného z uvedených mikropolutantů nedošlo k překročení maximálního povoleného limitu. Zjištěné koncentrace sledovaných polutantů ve svalovině ryb po 90 dnech expozice dokládají, že odpadní vody z ČOV nejsou významným zdrojem těchto látek v životním prostředí. Odpadní vody z ČOV však představují významný zdroj PPCPs, které zatím nejsou pro svalovinu ryb limitovány závaznými legislativními předpisy.