Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorChmelová, Štěpánka
dc.contributor.authorHrdličková, Sylva
dc.date.accessioned2023-03-07T10:02:15Z
dc.date.available2023-03-07T10:02:15Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/40665
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá stanovením celkového obsahu fenolických látek obsažených v petrželi zahradní (Petroselinum crispum). Konkrétně byl sledován vliv vybraných kuchyňských úprav (sušení, var) na obsah fenolických látek ve třech odrůdách petržele zahradní: Atika, Hanácká, Olomoucká. Nejprve byl stanoven celkový obsah polyfenolů spektrofotometrií za využití Folin-Ciocalteauva činidla v extraktu z čerstvé petržele, další vzorky byly upraveny sušením a varem. Vždy zvlášť pro kořen a nať. Poté byly identifikovány konkrétní zástupci z řad fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie z lyofilizovaného materiálu. Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zjištěna v nati sušené petržele, a to u všech odrůd. Nejvyšší obsah konkrétních fenolických látek - apigenin, kemferol, luteolin byl prokázán v odrůdě Atice, rovněž v nati všech uvedených odrůd.cze
dc.format56 s.
dc.format56 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectPetroselinum crispumcze
dc.subjectphenolic compoundseng
dc.subjectPetroselinum crispumeng
dc.titleVliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v petrželi zahradní (Petroselinum crispum)cze
dc.title.alternativeInfluence of kitchen treatments on the content of phenolic substances in parsley (Petroselinum crispum)eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag52852
dc.description.abstract-translatedThe Master's thesis deals with the determination of the total content of phenolic compounds contained in garden parsley (Petroselinum crispum). Specifically, the influence of selected kitchen treatments (drying, boiling) on the content of phenolic compounds of garden parsley was monitored in the following three varieties: Atika, Hanácká, Olomoucká. First, the total polyphenol content was determined by spectrophotometry using Folin-Ciocalteau reagent in fresh parsley extract, further samples were dried and boiled. It was always done separately for root and stem. Thereafter, specific representatives of the phenolic compounds were identified using high performance liquid chromatography from the lyophilized material. The highest concentration of phenolic compounds was found in the dried parsley stem in case of all varieties. The highest content of specific phenolic compounds - apigenin, kaempferol, luteolin was found in the Atika variety, and also in the stems of all the mentioned varieties.eng
dc.date.accepted2019-05-20
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePřn-Chncze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro základní školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSvoboda, Lubomír


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam