dc.contributor.advisor | Chmelová, Štěpánka | |
dc.contributor.author | Hrdličková, Sylva | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T10:02:15Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T10:02:15Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-25 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/40665 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá stanovením celkového obsahu fenolických látek obsažených v petrželi zahradní (Petroselinum crispum). Konkrétně byl sledován vliv vybraných kuchyňských úprav (sušení, var) na obsah fenolických látek ve třech odrůdách petržele zahradní: Atika, Hanácká, Olomoucká.
Nejprve byl stanoven celkový obsah polyfenolů spektrofotometrií za využití Folin-Ciocalteauva činidla v extraktu z čerstvé petržele, další vzorky byly upraveny sušením
a varem. Vždy zvlášť pro kořen a nať. Poté byly identifikovány konkrétní zástupci z řad fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie z lyofilizovaného materiálu.
Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zjištěna v nati sušené petržele, a to u všech odrůd. Nejvyšší obsah konkrétních fenolických látek - apigenin, kemferol, luteolin byl prokázán v odrůdě Atice, rovněž v nati všech uvedených odrůd. | cze |
dc.format | 56 s. | |
dc.format | 56 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | fenolické látky | cze |
dc.subject | Petroselinum crispum | cze |
dc.subject | phenolic compounds | eng |
dc.subject | Petroselinum crispum | eng |
dc.title | Vliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v petrželi zahradní (Petroselinum crispum) | cze |
dc.title.alternative | Influence of kitchen treatments on the content of phenolic substances in parsley (Petroselinum crispum) | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 52852 | |
dc.description.abstract-translated | The Master's thesis deals with the determination of the total content of phenolic compounds contained in garden parsley (Petroselinum crispum). Specifically, the influence of selected kitchen treatments (drying, boiling) on the content of phenolic compounds of garden parsley was monitored in the following three varieties: Atika, Hanácká, Olomoucká.
First, the total polyphenol content was determined by spectrophotometry using Folin-Ciocalteau reagent in fresh parsley extract, further samples were dried and boiled. It was always done separately for root and stem. Thereafter, specific representatives of the phenolic compounds were identified using high performance liquid chromatography from the lyophilized material.
The highest concentration of phenolic compounds was found in the dried parsley stem in case of all varieties. The highest content of specific phenolic compounds - apigenin, kaempferol, luteolin was found in the Atika variety, and also in the stems of all the mentioned varieties. | eng |
dc.date.accepted | 2019-05-20 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Přn-Chn | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství pro základní školy | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Svoboda, Lubomír | |